Pereiti į pagrindinį turinį

Malaizijos premjeras: Mianmaro vyriausybė privalo sustabdyti rohinjų „genocidą“

2016-12-04 14:37
BNS inf.

Mianmaro vyriausybės faktinė vadovė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) turi įsikišti ir užkirsti kelią musulmonų rohinjų „genocidui“,sekmadienį pareiškė Malaizijos premjeras Najibas Razakas (Nadžibas Razakas), priekaištaudamas Nobelio taikos premijos laureatei dėl neveiksnumo.

Najibas Razakas
Najibas Razakas / Scanpix nuotr.

Sakydamas kalbą 5 000 žmonių, susirinkusių į mitingą Kvala Lumpūre, Najibas Razakas pabrėžė, kad Mianmaro vyriausybė turėtų sustabdyti šalies vakaruose besitęsiančius kruviną susidorojimą, nuo kurio sprunka tūkstančiai rohinjų.

Daugelis šios etninės mažumos narių pasakojo apie Mianmare vykdomus žaginimus, kankinimus ir žmogžudystes.

„Kokia Aung San Suu Kyi turimos Nobelio premijos nauda?“ – šurmuliuojančios minios klausė Najibas Razakas.

„Norime pasakyti Aung San Suu Kyi, kad jau gana. Turime ginti musulmonus ir islamą, ir tai padarysime“, – pridūrė premjeras, o jo šalininkai skandavo „Allahu Akbar“ ( Dievas visų didžiausias).

„Mes norime, kad Islamo bendradarbiavimo organizacija (OIC) imtųsi veiksmų. Prašome ką nors daryti. Jungtinės Tautos taip pat turi kažko imtis. Pasaulis negali ramiai stebėti vykstančio genocido“, – teigė Najibas Razakas.

Per pastarąsias keletą savaičių į Bangladešą pabėgo daugiau kaip 10 tūkst. rohinjų, sprunkančių nuo kruvino susidorojimo šiaurinėje Rachinų valstijos dalyje, trečiadienį pranešė JT.

Atvykusieji į Bangladešą AFP pasakojo kraupias istorijas apie grupinius žaginimus, kankinimus ir žmogžudystes, vykdomas Mianmaro saugumo pajėgų.

Mianmaras neigia kaltinimus smurtu, bet uždraudė į vietovę patekti užsienio žurnalistams ir nepriklausomiems tyrėjams.

Malaizija, kurioje dauguma gyventojų yra musulmonai, pastaruoju metu pradėjo griežčiau kritikuoti Mianmarą dėl veiksmų per šią krizę.

Praeitą mėnesį Malaizija išsikvietė Mianmaro ambasadorių, o apie 500 Malaizijos gyventojų ir rohinjų surengė eitynes į Malaizijos sostinėje esančią Mianmaro ambasadą su „genocidą“ smerkiančiais plakatais.

Vienas įtakingas ministras kreipėsi į dešimt narių turinčią Pietryčių Azijos šalių asociaciją (ASEAN ), prašydamas svarstyti galimybę įšaldyti Mianmaro narystę, o Užsienio reikalų ministerija sekmadienį paskelbė griežtą pranešimą, kuriame Mianmarą apkaltino „etniniu valymu“.

Tačiau analitikai sekmadienį šį klausimą pavadino N.Razakui patogia dūmų uždanga, mat premjeras dabar stengiasi atremti kaltinimus prisidėjus grobstant milijardus JAV dolerių viešųjų lėšų per valstybinį fondą 1MDB.

Ir jis, ir fondas visus kaltinimus neigia.

Tasmanijos universiteto Azijos instituto direktorius Jamesas Chinas (Džeimsas Čainas) naujienų agentūrai AFP tvirtino, kad Najibas Razakas minėtame mitinge dalyvavo „siekdamas sutvirtinti savo kaip islamistų lyderio pozicijas“ prieš visuotinius rinkimus.

„Najibas ieško bet ko, kas padėtų jam atrodyti geriau, o rohinjų klausimas paprasčiausiai tėra įrankis“, – teigia Turkijoje įsikūrusio Ipeko universiteto Malaizijos politikos ekspertė Bridget Welsh (Bridžet Velš).

Ji pridūrė, kad jeigu Najibo Razako vyriausybei išties rūpėtų rohinjai, ji „iš naujo apgalvotų, kaip pati elgiasi su jų bendruomene Malaizijoje“.

Iš Mianmaro sprunkantys rohinjai gali mėginti apsistoti Malaizijoje, bet daugelis sako, kad jie, neturėdami pilietybės, patektų į nesaugią padėtį ir patirtų kitokią atskirtį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų