Pereiti į pagrindinį turinį

Maniakas laisvės neišvys

2009-03-20 09:00
Maniakas laisvės neišvys
Maniakas laisvės neišvys / "Reuters" nuotr. Bausmė: J.Fritzlas iki mirties turėtų likti uždarytas psichiatrijos ligoninėje.

Austrijos teismas vakar baigė nagrinėti vieną skandalingiausių bylų. 24 metus dukrą kalinęs ir prievartavęs Josefas Fritzlas nuteistas kalėti iki gyvos galvos ir bus kalinamas psichiatrijos ligoninėje.

Sprendimo neskųs

Po mažiau nei savaitę trukusio bylos nagrinėjimo Sankt Pelteno teismo prisiekusieji pripažino J.Fritzlą kaltu dėl 1996 m. naujagimio nužudymo per neatsargumą ir dėl kitų kaltinimų – išprievartavimo, kraujomaišos ir pavergimo. Prokurorams pavyko įtikinti teismą, kad vienas iš J.Fritzlo ir jo dukters Elisabeth vaikų būtų išgyvenęs, jei jam būtų buvusi suteikta pagalba.

Likusią gyvenimo dalį visame pasaulyje pasibjaurėjimą sukėlęs austras turėtų praleisti kalėjime.

Pats J.Fritzlas šaltai reagavo į nuosprendį ir pareiškė, kad neskųs teismo sprendimo.

Atsiprašė "iš visos širdies"

Dar prieš nuosprendį jis teismui sakė: "Atsiprašau iš visos širdies. Deja, dabar negaliu nieko pakeisti."

Tiesa, pačioje teismo pradžioje, pirmadienį, J.Fritzlas buvo padaręs kaltės pripažinimo pareiškimą dėl žaginimo, kraujomaišos ir izoliavimo, bet neigė kūdikio žmogžudystę ir pavergimą. Vis dėlto trečiadienį jis pripažino savo kaltę ir dėl šių kaltinimų. Tai jis padarė pamatęs 11 valandų vaizdajuostę, kurioje įrašytas dukters liudijimas.

"Nežinau, kodėl nepadėjau, – sakė J.Fritzlas ašarų pilnomis akimis. – Vyliausi, kad jis išgyvens. Man derėjo ką nors daryti."

Jautė pasitenkinimą

Tačiau nei ašaros, nei atsiprašymai nesugraudino jo dukters. Elisabeth Fritzl advokatė perdavė teismui jos norą, kad tėvas būtų laikomas atsakingu už savo nusikaltimus iki pat mirties dienos.

"Gailėjimosi nėra nė pėdsako. Galbūt jis vis dar tikisi ankstyvo paleidimo, – sakė Elisabeth advokatė Eva Plaz. – Netikėkite nė vienu atsakovo žodžiu. Atsakovas norėjo būti gyvenimo ir mirties šeimininkas."

Buvęs elektrikas J.Fritzlas, griežtai kontroliavęs visą šeimą, dukrą savo namo Amštetene rūsyje be saulės šviesos, gryno oro, šildymo ir karšto vandens užrakino 1984 m. rugpjūčio 29 d. Aplinkiniams pranešė, kad ji susidėjo su kažkokia sekta ir dingo.

Psichiatrė Adelheid Kastner teisme sakė, kad iš visų savo vaikų J.Fritzlas auka Elisabeth išsirinko dėl to, kad jos pavergimas jam turėjo suteikti didžiausią pasitenkinimą. "Ji buvo panašiausia į mane. Ji buvo užsispyrusi kaip aš, stipri kaip aš", – citavo ji maniako parodymus.

Per 24 nelaisvės ir seksualinio išnaudojimo metus Elisabeth pagimdė septynis vaikus, kurių vienas dėl sutrikusio kvėpavimo 1996-aisiais mirė.

Trys Elisabeth vaikai nuo mažens augo su J.Fritzlu ir jo 69 metų žmona Rosemarie – "seneliais" – ir nieko nežinojo apie savo motiną, brolius ir seserį rūsyje. Šie trys vaikai visą savo gyvenimą praleido rūsyje ir niekada nematė saulės šviesos.

Su žmona J.Fritzlas taip pat turi septynis vaikus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų