Pereiti į pagrindinį turinį

Maskva ir Minskas susitaikė

2009-06-18 16:07
Maskva ir Minskas susitaikė
Maskva ir Minskas susitaikė / "Reuters" nuotr.

Rusija vėl pradės importuoti baltarusiškus pieno produktus, trečiadienį pranešė rusų visuomenės sveikatos priežiūros vadovas, užbaigdamas vadinamąjį pieno karą tarp šių senų sąjungininkių.

Tiekimas vėl prasidės ketvirtadienį ryte, sakė Genadijus Oniščenka. „Pasirašėme susitarimą, kuris patenkina ir Baltarusiją, ir Rusiją“, - nurodė jis.

Birželio 6 d. Maskva paskelbė, kad sveikatos apsaugos sumetimais uždraudžia importuoti baltarusiškus pieno produktus, kurie yra svarbi Baltarusijos eksporto dalis. Šį žingsnį daug kas laikė politiškai motyvuotu, nes įtampą tarp šių kaimyninių valstybių jau keli mėnesiai didėjo.

Minskas pieno produktų importo draudimą pavadino diskriminaciniu ir boikotavo sekmadienį Rusijoje įvykusį viršūnių susitikimą regioninio saugumo klausimais. Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas smogė atgal ir apkaltino Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką isterija.

Maskva jau kuris laikas reiškė pyktį dėl A.Lukašenkos žingsnių siekiant glaudesnių ryšių su Europos Sąjunga, o Baltarusijos lyderis buvo vis labiau nepatenkintas Rusija dėl paskolų vilkinimo ir praėjusį mėnesį pareiškė, kad Minskas daugiau nesilankstys Maskvai. Be to, Baltarusija, reaguodama į prekybos karą su Maskva, nuo trečiadienio įvedė griežtą muitų kontrolę pagrindiniuose į Rusiją vedančiuose keliuose.

Kai buvo sureguliuota pieno problema, Baltarusija paskelbė atšaukianti muitinės kontrolės sugriežtinimą transportui per sieną su Rusija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų