Pereiti į pagrindinį turinį

Maskva užsuko dujų čiaupą

Maskva užsuko dujų čiaupą
Maskva užsuko dujų čiaupą / AFP nuotr. Krizė: "Gazprom" paliko Ukrainą be dujų, o kiti Europos importuotojai baiminasi panašaus likimo.

Nepavykus susitarti dėl naujo kontrakto, Rusijos energetikos milžinė "Gazprom" pirmą naujųjų metų dieną nutraukė dujų tiekimą Ukrainai. Kitos Europos šalys su nerimu laukia galimo dujų stygiaus.

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka tikisi, kad per artimiausias dienas kontraktas dėl dujų tiekimo 2009-aisiais vis dėlto bus sudarytas. Tačiau "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris iškėlė griežtą ultimatumą, kad nuo šiol mėlynasis kuras Kijevui bus tiekiamas europietiška rinkos kaina – po 418 JAV dolerių už 1000 kub. m. Praėjusiais metais kaina buvo 180 JAV dolerių už 1000 kub. m dujų.

Ukrainos vadovų manymu, optimali kaina yra 235 JAV doleriai. Kijevas taip pat reikalauja padidinti mokestį už rusiškų dujų tranzitą. V.Juščenka priminė, kad per pastaruosius trejus metus mėlynojo kuro kaina Ukrainai padidėjo tris kartus, o tranzito mokestis – vos 6 proc.

Maskvos ir Kijevo konfliktą su nerimu stebi kitos Europos šalys, kurios rusiškas dujas importuoja per Ukrainą. Vokietija, Lenkija ir Italija ketvirtadienį paskelbė, kad kol kas mėlynojo kuro tiekimas nesutriko. Tačiau visi su nerimu prisimena analogišką atvejį 2006 m., kai Maskva nutraukė tiekimą Ukrainai, o dėl to dujų stygių patyrė ir kiti importuotojai.

ES, kuri per Ukrainą nutiestais dujotiekiais gauna maždaug 20 proc. dujų, paragino šalis tęsti derybas ginčui išspręsti.

Maskvos ir Kijevo konfliktui ėmėsi tarpininkauti ir Lietuva. Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas su Ukrainos kolega Volodymyru Ogryzka, pirmininkavimą ES perėmusios Čekijos užsienio reikalų ministru Karelu Schwarzenbergu ir ES energetikos komisaru Andriu Piebalgu ketvirtadienį aptarė susidariusią situaciją. Kijevas išsiuntė aukšto lygio ekspertų delegaciją į Prahą, kad pateiktų ES visą išsamią informaciją apie dujų tiekimo į Ukrainą problematiką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų