Pereiti į pagrindinį turinį

Milijonams pabėgėlių gresia atsidurti gatvėse

2016-05-18 12:54
BNS inf.

Milijonams pabėgėlių visame pasaulyje gresia atsidurti gatvėje dėl finansavimo jų prieglaudoms trūkumo, trečiadienį perspėjo Jungtinės Tautos, ragindamos privatų sektorių padėti spręsti šią gyvenamosios vietos problemą.

Scanpix nuotr.

Tarptautinę kampaniją „Niekas neliks lauke“ (Nobody Left Ouside) pradedančiai JT pabėgėlių agentūrai (UNHCR), pasak jos, dar trūksta pusės milijardo dolerių (441 mln. eurų), siekiant užtikrinti tinkamą pastogę pabėgėliams.

„Be didesnio finansavimo ir tarptautinės paramos, milijonams nuo karo ir persekiojimo bėgančių žmonių gresia likti benamiais arba gyventi netinkamomis sąlygomis tokiose šalyse kaip Libanas, Meksika ir Tanzanija“, – nurodoma UNHCR pranešime.

„Neturint saugios vietos valgyti, miegoti, mokytis, laikyti savo daiktus ir užsitikrinti privatumą, pasekmės jų sveikatai ir gerovei gali būti sudėtingos“, – perspėjama jame.

Konfliktai, įskaitant penkerių metų karą Sirijoje, sukėlė pasaulinę krizę ir iš namų išvarė maždaug 60 mln. žmonių visame pasaulyje.

Beveik 20 mln. jų buvo priversti kirsti užsienio šalių sienas kaip pabėgėliai.

Minėta UNHCR kampanija siekiama iš privataus sektoriaus pritraukti lėšų pabėgėlių prieglaudų, kuriose tilptų maždaug 2 mln. žmonių, statyboms ir pagerinimui iki 2018 metų.

Kasmet agentūra nuperka po 70 tūkst. palapinių, daugiau nei 2 mln. neperšlampamų brezentų ir padeda pabėgėliams susirasti gyvenamąją vietą bei mokėti nuomą už pabėgėlių stovyklų ribų.

Šiai veiklai šiais metais reikėtų 728 mln. JAV dolerių, tačiau kol kas UNHCR pranešė galinti jai skirti tik 158 mln.

„Pastogė yra kertinis akmuo pabėgėlių išgyvenimui ir atsigavimui, todėl turėtų būti laikoma neginčijama žmogaus teise“, – sakė JT aukštasis pabėgėlių reikalų komisaras Filippo Grandi (Filipas Grandis) savo pareiškime.

„Sprendžiant pasaulinę (pabėgėlių) perkėlimo problemą mastu, kuris nematytas nuo Antrojo pasaulinio karo, nė vienas pabėgėlis negali likti lauke“, – tvirtino jis.

F.Grandi taip pat pareiškė, kad pabėgėlių tinkamo apgyvendinimo užtikrinimas yra tinkamas būdas įtampai sumažinti, daugiausiai šalių priėmusiose šalyse augant gyventojų pasipriešinimui atvykėlių priėmimui.

„Tinkama pastogė visiems yra esminis dalykas siekiant socialinės sanglaudos“, – pareiškė F.Grandi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų