N. Sturgeon: D. Britanija turi leisti Škotijai balsuoti dėl nepriklausomybės

Didžiosios Britanijos vyriausybė privalo leisti Škotijai kitais metais balsuoti dėl jos atsiskyrimo, kai Škotijai gresia pasitraukimas iš Europos Sąjungos (ES) prieš jos valią, penktadienį sakė Škotijos pirmoji ministrė ir Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderė Nicola Sturgeon.

„Balsas už SNP – balsas, skirtas išvengti „Brexito“. Torių (Konservatorių) svarbiausias pažadas šiuose rinkimuose yra išvesti Škotiją iš ES prieš jos valią“, – partijai SNP pradėjus rinkiminę kampaniją, sakė N. Sturgeon.

„Mano ketinimai yra tokie, kad Škotijos žmonės spręstų dėl Škotijos ateities kitais metais referendume dėl nepriklausomybės“, – pridūrė politikė.

„Škotijos balsas už tai, kad liktume Europos Sąjungoje, buvo ignoruotas“, – teigė N. Sturgeon.

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas ne kartą yra sakęs, kad neleis Škotijai rengti naujo referendumo, bet N. Sturgeon teigė, kad jei po rinkimų SNP bus didžiausia partija Škotijoje, tai suteiks jiems mandatą.

„Jei SNP laimės rinkimus (Škotijoje), tada B. Johnsonui ir Vestminsteriui turėtų būti iškeltas toks klausimas: kas jums suteikia teisę blokuoti demokratiškus Škotijos žmonių troškimus?“, – sakė N. Sturgeon.

Ketvirtadienį lankydamas Škotijoje B. Johnsonas sakė, kad „nėra jokių argumentų už tai, kad būtų rengiamas referendumas“. Vis dėlto viešosios nuomonės apklausos rodo, kad parama Škotijos atsiskyrimui nuo Didžiosios Britanijos išaugo nuo 2014 metų, kai įvyko pirmasis referendumas dėl Škotijos atsiskyrimo. Tais metais vykusiame referendume rinkėjai nusprendė, kad Škotija liktų Didžiosios Britanijos dalimi.

Tuo metu pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy'is Corbynas užsiminė, kad leistų Škotijai surengti antrąjį referendumą dėl nepriklausomybės, jei jo partija laimėtų gruodžio 12 d. vyksiančius pirmalaikius parlamento rinkimus ir jis taptų premjeru.

2016 metais vykusiame referendume dėl JK išstojimo iš ES 62 proc. škotų balsavo už pasilikimą ES. Vis dėlto visoje JK 52 proc. žmonių nubalsavo už pasitraukimą iš bloko.

Pirmasis Škotijos referendumas dėl nepriklausomybės nuo JK vyko 2014 metais, tada 55 proc. škotų pasisakė už tai, kad Škotija liktų JK dalimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių