NATO ginkluotosios pajėgos Europoje turi naują vyriausiąjį vadą

Amerikiečių generolas Christopheris G. Cavolis pirmadienį per ceremoniją Monse Belgijoje perėmė pareigas iš į pensiją išeinančio savo tautiečio Todo Wolterso. Šis aukščiausią postą užėmė trejus metus.

Ch. G. Cavollis prie NATO pajėgų Europoje vairo stoja tuo metu, kai didėja strateginė konkurencija, o į Europą grįžta brutalūs konfliktai, per ceremoniją sakė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Jis gyrė pareigas paliekantį T. Woltersą, vadindamas jį „tinkamu vadu tinkamame poste tinkamu laiku“. Jis esą greitai ir tvirtai reagavo į Rusijos invaziją į Ukrainą.

Ch. G. Cavolis dabar pirmiausiai bus atsakingas už karinių priemonių, skirtų Aljanso gynybai ir Rusijos atgrasymui, planavimą bei vykdymą. Ateinančiais mėnesiais, pavyzdžiui, turi būti įgyvendinamas ilgalaikis NATO rytinio flango stiprinimas bei naujas ginkluotųjų pajėgų modelis. Šis, be kita ko, numato karinėje parengtyje laikyti per 300 000 greitojo reagavimo karių.

Keturių žvaigždučių generolas Ch. Cavolis 1964 metais gimė Viurcburge Vokietijoje. Kariškis moka rusų, italų ir prancūzų kalbas. Jis yra italų kilmės JAV karininko sūnus, užaugęs karinėse bazėse. 1987-aisiais Ch. Cavolis prisijungė prie JAV kariuomenės ir, be kita ko, tarnavo Afganistane. Ch. G. Cavolis laikomas Europos ir Rusijos žinovu. Jis Jeilio universitete yra baigęs Rytų Europos studijas. 2001-2005 metais kariškis JAV ginkluotųjų pajėgų vadovybės štabe Vašingtone dirbo „Rusijos reikalų direktoriumi“. Nuo 2020 metų spalio jis vadovavo JAV daliniams Europoje ir Afrikoje.

Vyriausiasis NATO pajėgų Europoje vadas tradiciškai yra JAV generolas. Europiečiai tuo tarpu skiria generalinį sekretorių – šiuo metu tai yra norvegas Jensas Stoltenbergas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Von pats

Von pats portretas
Von vatniku gauja is Lietuvos

Von

Von portretas
pediku nato gauja is Lietuvos.

Šiaip jau

Šiaip jau portretas
Žvaigždutės "puikuojasi" ant žemesniųjų karininkų atpečių ir konjako etikečių. O tokio rango generolas įvardijamas "keturių žvaigždžių" generolu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių