NATO pajėgų vadas stiprins kovą su naujuoju koronavirusu

NATO ketvirtadienį pavedė JAV pajėgų Europoje vadui stiprinti Aljanso kovą su „nematomu priešu“ – naujuoju koronavirusu.

NATO šalių užsienio reikalų ministrai įpareigojo JAV generolą Todą Woltersą (Todą Voltersą) gerinti koordinavimą tarp 30 sąjungininkių, kad būtų galima greitai pristatyti medicininius krovinius šalims, kurioms jų reikia.

Lėktuvai, kuriais gabenama kovai su pandemija reikalinga įranga, dabar taip pat naudosis NATO šaukiniu, suteikiančiu prioritetą Europos oro erdvėje.

„Šiandien nusprendėme nurodyti savo aukščiausio rango vadui generolui Woltersui koordinuoti būtiną karinę paramą kovai su krize, spartinti ir didinti pagalbą“, – sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas po ministrų derybų, kurios pirmą kartą per Aljanso 70 metų istoriją vyko pasitelkus vaizdo ryšį.

„Pavyzdžiui, identifikuojant transportavimo pajėgumus siekiant užtikrinti medicininių krovinių pristatymą, koordinuojant bet kokius perteklinius pajėgumus ar atsargas ir geriau derinant paramos prašymus su sąjungininkių ir partnerių pasiūlymais“, – sakė jis.

NATO gynybos ministrai po maždaug dviejų savaičių surengs vaizdo konferenciją ir įvertins padėtį, o T. Woltersas informuos juos apie savo darbą.

Britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas) sakė, kad sąjungininkės yra pasiryžusios įveikti „nematomą priešą“ COVID-19.

Nors NATO neturi savos medicininės įrangos, kurią galėtų dislokuoti, ji veikia kaip forumas sąjungininkėms keistis pagalbos prašymais ir padeda transportuoti krovinius.

Kelios narės naudojosi NATO prižiūrimomis oro transportavimo schemomis kaukėms, apsauginiams kostiumams ir kitoms priemonėms gabenti Aljanso viduje ir, taip pat, iš Azijos.

Kariniais lėktuvais taip pat buvo transportuojami pacientai iš Italijos – labiausiai COVID-19 paveiktos Europos valstybės – į Vokietiją.

„NATO nėra skubios pagalbos gydytojas per sveikatos krizes, bet turi tvirtų mechanizmų, kurie gali būti mums naudingi“, – po derybų sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių