Nauja apklausa rodo, kad dauguma švedų pritaria šalies narystei NATO

Dauguma švedų pasisako už stojimą į NATO, ketvirtadienį parodė nauja apklausa, Švedijos valdančiajai partijai rengiantis debatams, ar atsisakyti šalies karinio neprisijungimo politikos.

Apklausų instituto „Novus“ atlikta apklausa parodė, kad 51 proc. švedų pasisako už prisijungimą prie karinio Aljanso – pirmą kartą apklausos vykdytojas užfiksavo daugumą šiuo klausimu, vos prieš savaitę tam pritarė 45 procentai.

Rusijos invazija į Ukrainą paskatino visuomenės pritarimą narystei NATO. Naujausios kitų institutų apklausos anksčiau parodė, kad dauguma pritaria stojimui, tačiau „Novus“ teigė manantis, jog visuomenės nuomonei dabar įtakos turi NATO debatai, vykstantys kaimyninėje Suomijoje, kur šį klausimą svarsto parlamentarai po saugumo politikos analizės paskelbimo praėjusią savaitę. Daugelis analitikų prognozuoja, kad Suomija galiausiai pateiks prašymą iki NATO viršūnių susitikimo birželio mėnesį.

Suomijos ministrė pirmininkė Sanna Marin praėjusią savaitę aplankė savo kolegę Švedijoje Magdaleną Andersson ir leido surasti, kad kaimyninės šalys, kurios abi yra NATO partnerės, bet oficialiai „neprisijungusios“, juda sutartinai. „Švedų nuomonė NATO naudai didėja, nes jie tiki, kad tai bus daroma kartu su Suomija, ir tada (žmonės) pozityviau žiūri į Švedijos narystę“, – sakoma „Novus“ generalinio direktoriaus Torbjorno Sjostromo pranešime.

Jei Suomija įstotų į Aljansą, 64 proc. apklaustų švedų irgi pasisakytų už prisijungimą. Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde ketvirtadienį pareiškė norinti greičiau užbaigti parlamento saugumo politikos analizę, kuria parlamentarai turėtų vadovautis per diskusijas. A. Linde sakė Švedijos radijui norinti, kad ji būtų baigta iki gegužės 13 d., o ne iki gegužės 31 d., kaip šiuo metu planuojama. „Suomija jau paskelbė savo analizę ir mums daromas didelis spaudimas užbaigti mūsų analizę“, – sakė A. Linde.

Švedijos valdantieji socialdemokratai praėjusią savaitę pareiškė pradėsiantys vidines diskusijas, ar Švedija turėtų kreiptis dėl narystės NATO. Istoriškai partija tam priešinasi. Jei ji pakeistų šią politiką, tai atvertų kelią Švedijos prašymui. Pasak laikraščio „Aftonbladet“, šaltiniai Socialdemokratų partijoje sakė, kad penktadienį numatomas „maratoninis susitikimas“ dėl NATO ir tai bus „pirma svarbi partijos diskusija“ šiuo klausimu.


Šiame straipsnyje: ŠvedijaNATOapklausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių