Naujoji Zelandija tylos minute pagerbė ugnikalnio išsiveržimo aukas

Naujoji Zelandija pirmadienį tylos minute paminėjo prieš savaitę įvykusį pražūtingą Baltosios salos ugnikalnio išsiveržimą, per kurį, remiantis vėliausiais duomenimis, žuvo šešiolika turistų užsieniečių ir du vietos gidai, tuo metu buvę netoli kraterio.

14 val. 21 min. vietos (3 val. 11 min. Lietuvos) laiku – praėjus lygiai savaitei po išsiveržimo – žmonės parduotuvėse ir biuruose nuščiuvo, Naujosios Zelandijos gyventojams pagerbiant per išsiveržimą žuvusius žmones.

Dar mažiausiai septyniolika žmonių šiuo metu gydomi nuo nudegimų intensyviosios terapijos skyriuose.

Vėliavos prie savito avilio pavidalo parlamento rūmų Velingtone buvo nuleistos iki pusės stiebo, o ministrė pirmininkė Jacinda Ardern (Džasinda Ardern) atšaukė savo kabineto posėdį ir stovėjo nulenkusi galvą, tyliai apmąstydama katastrofą.

Šeštadienį paskelbusi apie planuojamą paminėjimą J. Ardern pažymėjo: „Kad ir kur būtumėte Naujojoje Zelandijoje ar visame pasaulyje, šią akimirką galime atiduoti duoklę tiems, kas per šią neapsakomą tragediją prarado artimuosius.“

Daugelis nukentėjusiųjų buvo australai, taigi, J. Ardern kolega iš Kanberos Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) pareiškė, kad jo tėvynainiai taip pat pagerbė aukas, sužeistuosius ir jų artimuosius.

Pasak Fakatanės merės Judy Turner (Džudi Terner), tarnybos laivais šia proga nugabeno gedinčius šeimų prie Baltosios salos, išlaikant saugų atstumą.

Girdėjau, kad kapitonas kurį laiką verkė.

Tačiau tai tebuvo trumpas atokvėpis nuo sunkių užduočių – mirusiųjų tapatybių nustatymo ir sužeistųjų priežiūros. Policija pirmadienio rytą paskelbė dar keturių žuvusiųjų vardus.

Visos keturios aukos buvo australai: 20 metų Jessica Richards (Džesika Ričards), 33 metų Jasonas Davidas Griffithsas (Džeisonas Deividas Grifitsas), 48 metų Martinas Berendas Hollanderis (Martinas Berendas Holanderis) ir 45 metų Kristine Elizabeth Langford (Kristin Elizabet Langford).

Taigi, per išsiveržimą žuvusių australų padaugėjo iki aštuonių. Taip pat gyvybių neteko du JAV piliečiai, turėję leidimą nuolat gyventi Australijoje.

Vienintelis kitas asmuo, kurio tapatybė iki šiol buvo patvirtinta, yra 24 metų Naujosios Zelandijos gyventojas Tipene'as Jamesas Te Rangi Ataahua Maangi (Taipenas Džeimsas Te Randžis Ataahua Mandžis). Šis gidas pirmadienį vedė ekskursijos dalyvius prie didžiulio ugnikalnio, kai šis staiga išspjovė milžinišką pelenų, uolienų nuolaužų ir perkaitusio garo stulpą.

Saloje tuo metu buvo iš viso 47 keliautojai ir gidai iš Australijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Kinijos, Vokietijos, Malaizijos ir Naujosios Zelandijos.

Specialiųjų pajėgų pareigūnai praėjusį penktadienį iš aptiko saloje šešis kūnus, tačiau dar dviejų žmonių palaikai vis dar nerasti, nors sekmadienį buvo pradėta antra paieškos operacija sausumoje.

Policijos komisaras Mike'as Bushas (Maikas Bušas) nurodė, kad abu kūnai tikriausiai yra vandenyse prie Baltosios salos krantų.

Pasak jo, pirmadienį sraigtasparnis naršo Gausos įlanką, o antradienį paieškas turėtų atnaujinti policijos ir karinio jūrų laivyno narai.

„Tęsime operaciją tol, kol turėsime galimybę rasti tuos kūnus“, – sakė jis, pridurdamas atskirame interviu Oklando radijo stočiai „Magic“, jog paieškos „gali užtrukti kelias dienas ar savaites“.

Daugelis nukentėjusiųjų buvo kruizinio lainerio „Ovation of the Seas“, pirmadienio paryčiais prisišvartavusio Sidnėjuje, keleiviai.

„(Buvo) niūroka“, – po kelionės per Tasmano jūrą televizijai „Channel Nine“ sakė Troy (Trojaus) varo prisistatęs australas.

„Įgulos nariai tikrai gerai dirbo ir stengėsi išlikti optimistiški, bet buvo akivaizdu, kad jie liūdėjo. Girdėjau, kad kapitonas kurį laiką verkė“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių