Negalutiniai rezultatai: Portugalija perrinko prezidentą M. Rebelo de Sousą

Portugalijos prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa (Marselu Rebelu de Soza) sekmadienį buvo perrinktas per pirmąjį turą, rodo žiniasklaidos prognozės ir negalutiniai balsų skaičiavimo rezultatai.

Balsavimas Portugalijoje vyko itin neįprastomis sąlygomis, siaučiant koronaviruso krizei.

Prieš rinkimus daugelis prognozavo, kad centro dešiniųjų pažiūrų 72 metų buvęs mokytojas bus perrinktas antrai kadencijai, bet baimintasi, kad dėl COVID-19 pandemijos sumažėjus rinkėjų aktyvumui balsų santykis gali pakisti kitų kandidatų naudai, todėl galbūt prireiks antrojo turo.

Vis dėlto suskaičiavus beveik visus balsalapius tapo aišku, kad M. Rebelo de Sousa laimėjo surinkęs apie 61,6 proc. balsų.

Socialistų kandidatė Ana Gomes liko antra, surinkusi 12,24 proc. balsų, o kraštutinių dešiniųjų pažiūrų kandidatas Andre Ventura (Andrė Ventura) liko trečias.

Sakydamas pergalės kalbą M. Rebelo de Sousa pažadėjo, kad kova su koronavirusu bus jo „pirmasis prioritetas“.

Portugalija sekmadienį užfiksavo didžiausią nuo COVID-19 pandemijos pradžios paros mirštamumo rodiklį, o per pastarąją savaitę šalyje patvirtinta daugiau kaip 85 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir mirė beveik 1,5 tūkst. užsikrėtusiųjų.

Kaip rodo naujienų agentūros AFP vertinimai, pagrįsti vyriausybes skelbiamais duomenimis, Portugalija, turinti daugiau kaip 10 mln. gyventojų, šiuo metu pasižymi didžiausiais COVID-19 sergamumo ir mirtingumo rodikliais pasaulyje.

Iki 16 val. balsavo 35,4 rinkėjų, tad aktyvumas buvo nedaug mažesnis negu per ankstesnius rinkimus prieš penkerius metus tuo pačiu metu



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių