Avialinijos purtosi atsakomybės: sako nežinojusios, kad migrantai vyksta prie sienos

  • Teksto dydis:

Europos Komisija siūlo naują teisinį mechanizmą, turintį padėti efektyviau kovoti su į Europą plūstančių nelegalių migrantų srautais siekiant politinių tikslų. Kokios tos priemonės ir kaip jos veiks, Info dienoje kalbėjo Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius.

„Europos Komisija to, kas vyksta Lietuvos, Lenkijos, Europos Sąjungos pasienyje nevadina nelegalios migracijos srautais. Tai pirmiausia yra hibridinė ataka. Hibridinei atakai reikalingas visai kitas atsakas, todėl siūloma priemonė yra atvykimų stabdymas. Tai yra nauja teisinė priemonė, teisinis mechanizmas. Taip pat siūloma sienos apsaugos stiprinimas bei humanitarinė pagalba ir žmonėms, kurie yra išnaudoti režimo, suklaidinti, suvaryti prie Europos Sąjungos sienos, padėti grįžti į kilmės šalis“, – sakė V. Sinkevičius.

„Europos Komisija siūlo teisinį mechanizmą, kuris leistų taikyti tikslines priemones, nukreiptas prieš sausumos, oro, vidaus vandenų, jūrų vežėjus, kurie užsiima neteisėtu žmonių gabenimu į Europos Sąjungą. Tai pirmiausia būtų veiklos Europos Sąjungos rinkoje apribojimas, licencijų ar leidimų galiojimų stabdymas, teisės pasipildyti degalų atsargas ar atlikti techninę priežiūrą Europos Sąjungos teritorijoje panaikinimas ir draudimas vykti tranzitu arba skristi per Europos Sąjungos oro erdvę. Taip pat į pasiūlymą įeina draudimas techniniais tikslais sustoti ar įplaukti į Europos Sąjungos uostus. Kitaip tariant, kas norės pelnytis iš žmonių nelaimės, privalėtų pilnai atsakyti tiek savo reputacija tiek savo veiklos apribojimu Europos Sąjungoje“, – teigė jis.

Pasak V. Sinkevičiaus, tokios priemonės būtų efektyvios kovoje su hibridine ataka.

Situacija nėra tokia, kad įsitrauktų NATO, bet ji yra pakankamai pavojinga.

„Tai yra pakankamai veiksminga. Jau vyko konsultacijos avialinijomis, kurios vykdė tuos skrydžius, kurios išsakė poziciją, kad jos tikrai vykdė viską teisėtai ir nė neįtarė, nes žmonės turi ir vizas, ir nupirktus bilietus. Jie neįtarė, kad tie žmonės vyksta prie sienos. Avialinijos iš karto ėmėsi priemonių, tiek sustabdė skrydžius, tiek bilietų pardavimą – dar net nepadėjus šio mechanizmo ant stalo, jau buvo priimti sprendimai iš avialinijų. Šiuo atveju teikia optimizmo, kad priemonė gali būti efektyvi kalbant apie skrydžių sustabdymą“, – tikino Europos Komisijos narys.

Kaip sakė V. Sinkevičius, šie nauji teisiniai mechanizmai galiotų visoje Europos Sąjungoje.

„Mes kalbame apie vientisą Europos Sąjungos oro erdvę, Europos Sąjungos uostus, Europos Sąjungos rinką, nepaliekant nė vienos šalies narės nuošalyje. Europos Komisija nuolat stebi situaciją. Tai nėra tik Lietuvos siena, tai yra visos Europos Sąjungos siena. Ši ataka vykdoma būtent testuoti mūsų pasirengimą atremti tokias hibridines atakas išbandant ir mūsų vertybinį pagrindą. Ši situacija yra nelengvi spąstai. Situacija nėra tokia, kad įsitrauktų NATO, bet ji yra pakankamai pavojinga. Ta riba turi būti užpildyta atitinkamomis priemonės. Europos Komisijai buvo svarbu reaguoti, aš džiaugiuosi, kad ji reagavo laiku ir suteikė pagalbą Lietuvai, Lenkijai bei Latvijai“, – tvirtino jis.

„Mes išliekame labai atsargūs stebėdami situaciją. Aš manau, reikia situaciją vertinti labai realistiškai, nuolat ją stebėti. Dėl to Europos Komisija ir skyrė papildomas pajėgas tiek „Frontex“ pareigūnų, tiek trims šalims ketinama skirti dar 200 milijonų eurų sienos apsaugai. Situacija tikrai yra vertinama labai rimtai“, – tikino Europos Komisijos narys.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zinantys

Zinantys portretas
Kokie ten debileliai sedi europarlamente ir NATO, kad per ju naivuma, greit Europa bus sugriauta is vidaus. Kremliaus ir arabo-masonu planai yra kiaurai permatomi, tik ne ES parlamentarams…. Siaubas kazkoks.

DDD

DDD portretas
Europosąjungos vizita naudos, mirgacijos atgal savo šalį....

Mes nežinojom,

Mes nežinojom, portretas
mes čia nedirbam.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių