Pereiti į pagrindinį turinį

Nepamirškit, aš turiu bombą!

2009-06-06 23:59

Žvejai ir prekiniai laivai sprunka toliau nuo Korėjos pusiasalio, Pchenjanas gabena į paleidimo aikštelę savo galingiausią raketą, o JAV ir Pietų Korėja telkia kariuomenę. Ką vėl sumąstė pašėlęs Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong-ilas?

Nieko nauja – kaip jau tapo įprasta, pašantažuoti pasaulio bendruomenę, siekiant gauti nuolaidų arba paramos, sutelkti tautą prieš išorės grėsmę ir paaiškinti savo žmonėms, kodėl jie gyvena pusbadžiu. Ir dar paglostyti savimeilę. Juk kiekvienas Kim Jong-ilo nusičiaudėjimas sukelia milžinišką rezonansą pasaulio žiniasklaidoje, Jungtinių Tautų Saugumo Taryba šaukia skubius posėdžius, pasaulio lyderiai puola daryti pareiškimus, o galingiausios valstybės siūlo sėsti prie derybų stalo kaip lygiam su lygiais.

Scenarijus kartojasi jau ne pirmą kartą ir greičiausiai ne paskutinį. Veikiausiai Pchenjanas vėl gaus iš tarptautinės bendruomenės maisto bei mazuto ir kuriam laikui aprims, kol vėl užspaus šaltis, o tušti pilvai ims gurgti.

Kodėl pasaulio bendruomenė leidžiasi šantažuojama? Ar JAV gali išgąsdinti kelios Pchenjano tolimojo nuotolio raketos ir atominės galvutės? Tikrai ne. Labiau baugina tai, kad raudonasis mygtukas atsidurs nenuspėjamų žmonių rankose ir kad ekonominių sunkumų slegiama šalis ims pardavinėti branduolinius ginklus arba technologijas teroristams ir kitoms valstybėms, ką jau ne kartą yra dariusi. Be to, Šiaurės Korėjai tapus branduoline valstybe atominius ginklus bus priverstos pasigaminti ir kitos pietryčių Azijos šalys. Tokiu atveju regionas virstų tikra parako statine.

Taigi pasaulio lyderiai vėl bandys visais įmanomais būdais užglaistyti konfliktą prie derybų stalo. Vilčių rasti taikų sprendimą teikia nauja JAV administracija, jau pademonstravusi sugebėjimą derėtis su bet kokiais nenaudėliais. Labai tikėtina, kad būtent tuo ir bando pasinaudoti Pchenjanas, siekdamas užtikrinti savo saugumą ir neišnykti iš JAV užsienio politikos lauko.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų