Nobelio taikos komitetas smerkia veiksmus prieš Rusijos teisių grupę „Memorial“

Už Taikos premiją atsakingas Nobelio komitetas trečiadienį pasmerkė teisinius veiksmus ir, anot jo, nepagrįstus kaltinimus pernai šią premiją pelniusios Rusijos žmogaus teisių organizacijos „Memorial“ nariams.

„Norvegijos Nobelio komitetas apgailestauja dėl suėmimo ir teisinių veiksmų, kurių buvo imtasi prieš Janą Račinskį ir kitus vadovaujančius „Memorial“ narius“, – sakoma Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkės Berit Reiss-Andersen (Berit Reis-Andersen) pareiškime.

„Jiems pateikti kaltinimai yra nepagrįsti ir turi būti panaikinti“, – sakė ji.

Teisių gynimo grupė antradienį pranešė, kad Rusijos pareigūnai iškėlė baudžiamąją bylą teisių grupės „Memorial“ atstovui Olegui Orlovui už „kariuomenės diskreditavimą“.

Tai buvo paskelbta po to, kai anksčiau tą pačią dieną saugumo pareigūnai atliko kratas kelių „Memorial“ darbuotojų, įskaitant 69 metų O. Orlovo ir 64 metų J. Račinskio, vieno iš grupės įkūrėjų, namuose.

„Memorial“ įsitvirtino kaip svarbus pilietinės visuomenės ramstis, saugodamas komunistinių represijų aukų atminimą ir vykdydamas kampaniją prieš teisių pažeidimus prezidento Vladimiro Putino valdomoje Rusijoje.

Reidai buvo surengti po to, kai tyrėjai apkaltino „Memorial“ darbuotojus tariamai įtraukus Antrojo pasaulinio karo laikų nacių kolaborantus į politinio teroro aukų sąrašą, teigė organizacija.

2021 metų pabaigoje, keli mėnesiai iki V. Putinui pasiunčiant karius į Ukrainą, Rusijos pareigūnai išformavo teisių grupę „Memorial“.

„(Jaučiu) nuolatinį skausmą ir gėdą dėl siaubo, kurį mūsų kariuomenė kelia kaimyninėje suverenioje valstybėje“, – pernai AFP sakė O. Orlovas.

„Memorial“ gavo 2022 metų Nobelio taikos premiją kartu su įkalintu Baltarusijos aktyvistu Alesiu Bialiackiu ir Ukrainos „Pilietinių laisvių centru“.

Praėjusiais metais J. Račinskis sakė, kad apdovanojimas jam buvo netikėtas ir suteiks visiems Rusijos teisių gynėjams „naujų jėgų ir įkvėpimo“.

Prasidėjus Maskvos puolimui Ukrainoje, Rusijos pareigūnai ėmėsi griežtesnio susidorojimo su kitaminčiais ir įkalino arba išsiuntė į tremtį beveik visus žinomus Kremliaus kritikus.

Už viešą Maskvos puolimo Ukrainoje kritiką gresia iki 15 metų kalėjimo.

 

 


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojegrupė MemorialNobelio komitetasBerit Reiss-Andersen

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių