Pereiti į pagrindinį turinį

Nusižudyti nepavyko

2012-06-22 23:59
Nusižudyti nepavyko
Nusižudyti nepavyko / AFP nuotr.

Gydytojai vakar traukė kulką iš kaklo buvusiam Rumunijos premjerui Adrianui Năstase, kuris bandė nusižudyti po to, kai teismas paliko galioti jam skirtą kalėjimo bausmę.

Būklė stabili

61 metų ekspremjeras sau į gerklę šovė į jo namus atėjus dviem policininkams, kurie turėjo nulydėti jį į kalėjimą. Politikas paprašė leidimo pasiimti kelias knygas, išėjo iš kambario, po kelių sekundžių bandė nusišauti ir buvo skubiai išvežtas į ligoninę.

Bukarešto ligoninės gydytojai vakar atliko operaciją, kad išimtų A.Năstase gerklėje įstrigusią kulką.

Politiko draugai ir bendražygiai, aplankę jį ligoninėje, sakė, kad paciento būklė stabili, jis yra sąmoningas.

"Tikiuosi, kad jis pasveiks", – sakė pirmtaką ligoninėje aplankęs dabartinis Rumunijos premjeras Victoras Ponta.

Korupcinė schema

Rumunijos aukščiausios instancijos teismas trečiadienį atmetė A.Năstase apeliaciją dėl nuosprendžio korupcijos byloje, kurią atidžiai stebėjo ES.

61 metų A.Năstase, kuris 2000–2004 m. vadovavo socialdemokratų vyriausybei, buvo nuteistas dvejiems metams kalėjimo, nes, siekdamas būti perrinktas, pasisavino maždaug 1,5 mln. eurų savo 2004 m. rinkimų kampanijai.

Prokurorai sakė, kad valstybinės institucijos ir privačios įmonės buvo spaudžiamos dalyvauti viename 2004 m. statybų konkurse, kurio dalyvavimo mokesčiai pereidavo per kelias sąskaitas, o galiausiai būdavo skiriami A.Năstase prezidentinės kampanijos plakatams.

Nors A.Năstase tuo metu buvo vyriausybės vadovas, jis buvo nuteistas kaip Socialdemokratų partijos, kurios kandidatas buvo, lyderis.

Ekspremjeras griežtai neigė jam pateiktus kaltinimus, tvirtino tapęs politinio teismo auka ir žadėjo kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą Strasbūre.

Dar dvi bylos

Buvusiam premjerui iškeltos dar dvi bylos, jų nagrinėjimas iki galo nebaigtas, nes prokurorai pateikė apeliacijas.

Gruodį A.Năstase buvo išteisintas korupcijos byloje dėl įtartinų 400 tūkst. dolerių, kuriuos esą paveldėjo jo žmona. Sausį politikas lygtinai nuteistas už šantažą ir išteisintas dėl kyšininkavimo. Prokurorai kaltina jį paėmus 630 tūkst. eurų kyšių iš statybų bendrovės savininkės mainais į Statybų inspekcijos vadovo postą.

Įspėjimas politikams

Organizacijos "Transparency International" 2011 m. ataskaitoje Rumunija, 2007 m. įstojusi į ES, vadinama viena labiausiai korumpuotų Bendrijos valstybių.

Briuselis ragina Bukareštą aktyviau kovoti su korupcija, ypač giliai įsišaknijusia teisinėje sistemoje, kuriai didelę įtaką daro politikai.

"Manau, viskas, kas buvo daroma pastaraisiais metais reformuojant Rumunijos teisinę sistemą, pagaliau pradeda duoti rezultatų, – sakė tyrimų centro "Expert Forum" korupcijos ekspertė Laura Stefan. – Aukščiausiojo teismo trečiadienio verdiktas atveria naują erą Rumunijos teisėtvarkos istorijoje, kur teisėjai nebebijo teisti įtakingų žmonių. Tai privers politikus dukart pagalvoti prieš naudojantis savo įgaliojimais ir valstybės biudžetą naudojant asmeniniams interesams. Tai labai stiprus įspėjimas."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų