Obamos sakys kalbas Demokratų nacionaliniame suvažiavime

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir jo sutuoktinė Michelle (Mišel) pasakys pagrindines kalbas per kitą savaitę vyksiantį demokratų nacionalinį suvažiavimą, kuriame Joe Bidenas (Džo Baidenas) bus oficialiai patvirtintas partijos kandidatu lapkritį vyksiančiuose valstybės vadovo rinkimuose.

Demokratų partija antradienį paskelbė, kad B. Obama savo kalbą pasakys rugpjūčio 19-ąją, priešpaskutinį suvažiavimo vakarą, o buvusi pirmoji ponia M. Obama į delegatus kreipsis pirmadienį, pirmąjį suvažiavimo vakarą.    

Detalių apie suvažiavimo programą paskelbta netylant spėlionėms, ką J. Bidenas pasirinks kandidatu į viceprezidento postą. 

77 metų demokratų veteranas šią kandidatūrą turėtų paskelbti dar šią savaitę. Jis yra pažadėjęs kandidate į viceprezidento postą pasirinkti moterį.   

B. Obamai einant prezidento pareigas, J. Bidenas aštuonerius metus užėmė viceprezidento postą. Paskutinę keturias dienas truksiančio suvažiavimo dieną, rugpjūčio 20-ąją, jis oficialiai priims nominaciją būti partijos kandidatu prezidento rinkimuose. 

„Joe Bidenas kalbės apie savo viziją, kaip suvienyti Ameriką, išbristi iš nesibaigiančio chaoso bei krizės ir įgyvendinti visiems mums duotą pažadą“, – rašoma partijos išplatintame pranešime.

B. Obama tebėra vienas populiariausių Amerikos politikų. Pastaraisiais mėnesiais jis virtualiai agitavo rinkėjus balsuoti už J. Bideną ir padėjo jam surinkti milijonus dolerių savo rinkimų kampanijai. 

Suvažiavimas vyks Viskonsino valstijos Milvokio mieste.

Tačiau koronaviruso pandemija apvertė aukštyn kojomis abiejų partijų planus, priversdama perkelti paprastai audringus suvažiavimo renginius į  virtualią erdvę ir pakeisti juos vaizdo prezentacijomis.    

Nenumatytos permainos sukėlė rimtų logistinių iššūkių abiejų kandidatų rinkimų štabams. Visgi labiau tai paveikė demokratus, kurie tikėjosi išnaudoti suvažiavimą paskutiniam J. Bideno spurtui prieš lapkričio 3-osios rinkimus.    

Demokratai nurodė, kad į suvažiavimo dalyvius kreipsis virtinė iškilių ir įkvepiančių asmenybių, tarp jų ryškiausios progresyvaus kairiojo sparno žvaigždės, tokios kaip pirmą kadenciją Atstovų Rūmuose dirbanti Alexandria Ocasio-Cortez (Aleksandrija Okasijo-Kortes).

Du kartus prezidento posto siekęs senatorius Bernie Sandersas (Bernis Sandersas), kurio liberalios iniciatyvos, tokios kaip visuotinis, valstybės finansuojamas sveikatos priežiūros modelis ir nemokami koledžai, paskatino J. Bideną pasistūmėti kiek labiau į politinio spektro kairę, į suvažiavimo dalyvius kreipsis pirmadienį. Tą pačią dieną kalbės ir Niujorko gubernatorius Andrew Cuomo (Endrius Kuomas).

Svarbi vieta K. Harris

Kalbėtojų sąraše taip pat esama daug eilinių amerikiečių, tokių kaip pagalbos tarnybų darbuotojai, mokytojai ar fabrikų darbininkai.

Tačiau pasisakys ir partijos elitas, įskaitant kelis senatorius, dėl partijos kandidato nominacijos besivaržiusius su J. Bidenu: Elizabeth Warren (Elizabet Voren), Amy Klobuchar (Eimi Kloubušar), Cory Bookeris (Koris Bukeris) ir Kamala Harris (Kamala Haris).

K. Harris laikoma realiausia pretendente į J. Bideno viceprezidento postą, o jos numatytas kalbėjimo laikas – ji pasisakys paskutinį suvažiavimo vakarą prieš pat Bideną – pakurstė spėliones, kad demokratas gali pasirinkti šios 55-erių juodaodės iš Kalifornijos kandidatūrą.

Dar trys moterys, kurios laikomos potencialiomis kandidatėmis į viceprezidentus, Mičigano gubernatorė Gretchen Whitmer (Gretčen Vitmer), Ilinojui atstovaujanti senatorė Tammy Duckworth (Tami Dakvort) ir Masačusetso atstovė Senate E. Warren, irgi gaus progą pasisakyti, tuo metu buvusios nacionalinio saugumo patarėjos Susan Rice (Sjuzan Rais) kalbėtojų sąraše nėra.

2016-ųjų rinkimuose dalyvavusi Hillary Clinton (Hilari Klinton) ir jos sutuoktinis buvęs prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas) taip pat turėtų pasakyti kalbas.

Į JAV demokratus taip pat kreipsis ir palaikymą J. Bidenui išreikš buvęs Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas (Džonas Keisikas), nuosaikus respublikonas ir tvirtas prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) oponentas.

Tuo metu D. Trumpas, planavęs pasakyti kalbą Džeksonvilio mieste Floridoje respublikonų nacionaliniame suvažiavime, į kurį turėjo susirinkti daug žmonių ir kuriame jis turėjo būti oficialiai iškeltas partijos kandidatu į valstybės vadovus, taip pat pripažino, kad priimti nominaciją turės nuotoliniu būdu.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

12 Niegrietiat riešyli proguliatsa

12 Niegrietiat riešyli proguliatsa portretas
Odnogo zagryz miedvied...(A.Kristi)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių