Pereiti į pagrindinį turinį

"Oranžiniai" nerado bendros kalbos

2008-09-17 09:00
"Oranžiniai" nerado bendros kalbos
"Oranžiniai" nerado bendros kalbos / "Reuters" nuotr.

Ukrainoje vėl krizė. Valdančioji "oranžinių" koalicija Aukščiausiojoje Radoje vakar oficialiai nutraukė savo veiklą.

Pasirengęs atsistatydinti

"Skelbiu demokratinių jėgų koalicijos žlugimą, – Rados plenariniame posėdyje sakė parlamento pirmininkas Arsenijus Jaceniukas. – Nevadinčiau to apokalipse. Tai iššūkis demokratijai. Tikiuosi, kad drauge jį įveiksime."

Parlamento pirmininkas taip pat pareiškė, jog yra pasiruošęs atsistatydinti, jeigu bus pasiūlymų. Iš posto turi pasitraukti ir šalies premjerė Julija Tymošenko. Ji toliau vadovaus vyriausybei, kol bus suformuotas naujas Ministrų kabinetas.
Naują vyriausybę parlamentinės partijos turi suformuoti per 30 dienų. Jeigu joms nepavyks susitarti, prezidentas Viktoras Juščenka sušauks naujus rinkimus.

Nesutarė dėl įstatymų

Įtampa tarp koalicijos partnerių pasiekė apogėjų rugsėjo 3 d. Tada prezidentą remianti frakcija "Mūsų Ukraina" paskelbė, kad traukiasi iš valdančiųjų koalicijos. Mat Julijos Tymošenko blokas (JTB) su opozicine buvusio premjero Viktoro Janukovyčiaus Regionų partija priėmė įstatymus, dar labiau sumažinančius prezidento įgaliojimus.
V.Juščenka pareikalavo atšaukti šiuos įstatymus kaip sąlygą atkurti "oranžinę" koaliciją. JTB tai padaryti atsisakė, o pati J.Tymošenko pareiškė, jog atsakomybė už bloko žlugimą tenka prezidentui.

Koalicijos partneriams buvo duotas dešimties dienų terminas, per kurį jie galėjo susitarti. J.Tymošenko ir V.Juščenka buvo 2004 m. Oranžinės revoliucijos vadai. Dėl Ukrainos provakarietiškos orientacijos sutariantys politikai nuolat ginčijosi vidaus politikos klausimais.

Rinkimai – rizika visiems

Analitikai mano, jog frakcijos artimiausiomis dienomis labai aktyviai derėsis dėl naujos parlamento koalicijos, kad išvengtų pirmalaikių rinkimų. Svarstoma JTB (156 mandatai), "Mūsų Ukrainos" (72 mandatai) ir buvusio parlamento pirmininko Volodymyro Lytvyno (20 mandatų) sąjunga. Tačiau neatmetama galimybė, kad J.Tymošenko blokas gali suformuoti aljansą su prorusiška opozicine Regionų partija (175 mandatai). Iš viso Aukščiausiojoje Radoje posėdžiauja 450 deputatų.

Jeigu partijoms nepavyks susitarti, teks rengti naujus rinkimus. Jie, pasak ekspertų, galėtų vykti gruodžio 21 d. Tai ne pati geriausia išeitis, nes visos partijos rizikuoja prarasti turimas vietas. "Pirmalaikiai rinkimai – rizika visiems", – mano politologas Aleksejus Haranis. Kita vertus, anot jo, performavus politines sąjungas, naujų susivienijimų dalyviai gali netekti dalies elektorato, o tai sumažintų lyderių galimybes per prezidento rinkimus 2010-aisiais.

Signalas

Ukrainos prezidento spaudos atstovas pranešė, jog V.Juščenka tikisi atkurti demokratinę daugumą Aukščiausiojoje Radoje.

"Ukrainos prezidentas ne kartą pabrėžė, kad jis yra demokratinės daugumos parlamente šalininkas. Juk būtent tokia dauguma gali sugebėti įgyvendinti Ukrainos integracijos į Europą ir jos demokratinę raidą kursą", – sakė prezidento sekretoriato vadovo pavaduotojas Andrejus Kyslynskis.

Prezidento nuomone, tokios daugumos pagrindas gali būti susivienijimo "Mūsų Ukraina-Liaudies savigyna", Julijos Tymošenko bloko ir Volodymyro Lytvyno bloko sąjunga. "Tačiau ši sąjunga turi būti kuriama be gudravimo ir remiantis nuoširdžiais santykiais, o ne būti dūmų uždanga kitiems, vadovaujamiems už Ukrainos sienos, scenarijams", – įspėjo A.Kyslynskis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų