Pereiti į pagrindinį turinį

Palestiniečiai pasirengę istoriniam žingsniui

2012-11-29 23:59
Palestiniečiai pasirengę istoriniam žingsniui
Palestiniečiai pasirengę istoriniam žingsniui / "Reuters" nuotr.

Jungtinių Tautų (JT) Generalinė asamblėja svarsto suteikti Palestinos Autonomijai šalies stebėtojos statusą, o tai galėtų atverti palestiniečiams galimybę bylinėtis su Izraeliu tarptautiniame teisme.

Palaiko dauguma

Palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas šiandien turėtų asmeniškai pateikti prašymą JT Generalinei asamblėjai, kad ji Palestinai, šiuo metu turinčiai JT stebėtojos statusą, suteiktų neprisijungusios šalies stebėtojos statusą.

Šiam prašymui tikriausiai bus lengvai pritarta, nes jam patvirtinti pakanka paprastosios balsų daugumos Generalinėje asamblėjoje, o jokia šalis šioje institucijoje neturi veto teisės.

Palestiniečių siekius palaiko dauguma iš 193 Generalinės asamblėjos narių.

Rėmėjų pagausėjo

M.Abbasui išskridus į Niujorką iš Amano, jo rėmėjų gretas papildė Prancūzija, tapusi pirmąja iš didžiųjų Europos šalių, kuri išsakė palaikymą statuso paaukštinimo siekiančiai Palestinai.

Provokuodamas diplomatinius nesutarimus su svarbiu sąjungininku – Jungtinėmis Valstijomis – Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas sakė, kad Paryžiaus pozicija dėl palestiniečių valstybės pripažinimo yra nuosekli.

"Žinote, kad metų metus nuosekli Prancūzijos pozicija buvo palestiniečių valstybės pripažinimas", – kreipdamasis į Prancūzijos parlamentą sakė L.Fabiusas ir priminė, kad ankstesnis šalies prezidentas François Mitterrand'as šią poziciją išdėstė dar 1982 m., sakydamas kalbą Izraelio parlamente.

Pasak L.Fabiuso, ši pozicija nesikeitė netgi per dešiniųjų pažiūrų prezidento Nicolas Sarkozy kadenciją, kai Palestina pernai buvo priimta į JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizaciją (UNESCO), o Palestinos pripažinimas buvo vienas iš dabartinio šalies vadovo François Hollande'o rinkimų kampanijos punktų.

"Štai kodėl, kai šis klausimas bus iškeltas ketvirtadienį ir penktadienį, Prancūzija atsakys "taip", – reziumavo diplomatijos vadovas.

Gali sulaukti atkirčio

JAV ir Izraelis priešinasi palestiniečių narystei JT – tvirtina, kad tik tiesioginės taikos derybos gali privesti prie susitarimo, kuris leistų įkurti Palestinos valstybę.

Pernai rugsėjį, kai M.Abbasas kreipėsi į JT su prašymu suteikti Palestinai visateisės narės statusą, jo pastangos įstrigo JT Saugumo Taryboje, kai JAV pagrasino paskelbti veto.

Dabar M.Abbasas suvokia, jog sprendimas grįžti į JT gali sulaukti politinio atkirčio.

Izraelis jau ėmėsi atsakomųjų priemonių – įšaldė Vakarų Kranto vyriausybės vardu renkamų mokesčių ir muitų pervedimą, taip pat tikriausiai išduos mažiau leidimų palestiniečiams dirbti žydų valstybėje.

Kai kurie Izraelio ministrai perspėjo galį paskelbti niekiniais 1993 m. Oslo taikos susitarimus, o viename Užsienio reikalų ministerijos dokumente net užsimenama apie M.Abbaso vadovaujamos Palestinos nuvertimą.

Vašingtonas ne kartą ragino M.Abbasą atsisakyti savo užmojų ir perspėjo, kad jis gali netekti JAV finansavimo – įskaitant apie 200 mln. dolerių pagalbą plėtrai, numatytą skirti Palestinos Autonomijai, nors kol kas šios lėšos blokuojamos Kongreso.

Tai taip pat gali paveikti Amerikos finansinę pagalbą JT, nes JAV įstatymai draudžia finansuoti tarptautines organizacijas, pripažįstančias Palestinos valstybę.

Atvers duris į Hagos teismą

Šiandien Niujorke turintis įvykti Generalinės asamblėjos balsavimas dėl ne valstybės narės stebėtojos statuso Palestinai laikomas svarbiu simboliniu įvykiu palestiniečių kelyje į nepriklausomybę ir suverenumą.

Aukštesnis diplomatinis statusas reikštų netiesioginį Palestinos valstybingumo pripažinimą, nors veikiausiai nepriverstų Izraelio peržiūrėti sienų arba patraukti savo naujakurių iš Vakarų Kranto.

Ne valstybės narės stebėtojos statusas taip pat gali suteikti galimybę pateikti skundus Tarptautiniam baudžiamajam teismui. Hagoje įsikūrusiame teisme palestiniečiai nori iškelti bylą dėl Izraelio vykdomos Vakarų Kranto okupacijos ir per 2008–2009 m. konfliktą Gazos Ruože įvykdytų karo nusikaltimų.

Stebėtojai neabejoja, kad palestiniečiai sulauks daugumos paramos, nors Izraelis bei Jungtinės Valstijos ir priešinasi. Prancūzija, Ispanija, Austrija bei Danija šiomis dienomis pranešė paremsiančios palestiniečius. Didžioji Britanija vakar pareiškė per balsavimą susilaikysianti, nebent sulauktų daugiau garantijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų