Pereiti į pagrindinį turinį

Pasakyk, kur gyveni, pasakysiu, kas tu

2008-10-11 09:00
Pasakyk, kur gyveni, pasakysiu, kas tu
Pasakyk, kur gyveni, pasakysiu, kas tu / "Reuters" nuotr.

Kandidatų į JAV prezidentus kalbos daug pasako apie tai, kaip jie ketina valdyti, bet daug apie juos byloja ir jų namai

JAV prezidento rinkimų kampanijai pasiekus finalinį etapą tiek respublikonas Johnas McCainas, tiek demokratas Barackas Obama stengiasi pasirodyti kaip visai kitos aplinkos žmonės, pasiruošę persikelti į Baltuosius rūmus ir nusiteikę supurtyti Vašingtoną. Tačiau iki šiol abu tikrai negyveno laisvoje nuo politikos zonoje. Iš tiesų vieta, kurią ir vienas, ir kitas pasirinko savo namams, rodo, kad jų ideologija skirtinga, skelbia dienraštis "The Financial Times".

Istorijos pamokėlės

Istorijos profesorius Gilas Troy, tyrinėjantis JAV prezidentų aplinką, teigia, kad geografija vaidino svarbų vaidmenį formuojant kelių šių laikų prezidentų administracijos liniją. Antai Jimmy Carteris (39-as JAV prezidentas, valdęs 1977–1981 m.) save vaizdavo kaip ūkininką iš Džordžijos ir taip skleidė žinią, kad jis yra senamadiškas, tvirtų vertybių žmogus, o ne Vašingtono dalis.

40-as JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (valdęs 1981–1989 m.), nepaisant amžiaus, stengėsi atrodyti, kaip gyvybingas vesternų stipruolis. Jau beveik įpratome matyti ir prezidento George'o W.Busho nuotraukas, fotografuotas jo rančoje Teksase.
Taigi svarstydami kandidatūras ir ieškodami užuominų apie tai, koks bus potencialus lyderis, rinkėjai visiškai teisėtai gali paklausti, kur jie gyvena. Mat gyvenamoji aplinka išties veikia žmogaus pasaulėvaizdį.

Didžiąją laiko dalį J.McCainas leidžia prabangiame būste madingame Finikso (Arizonos valstija) priemiestyje. Šis miestas – konservatorių garbinamos figūros Barry Goldwaterio gimtinė ir liberalizmo, aukštinančio pasitikėjimą savimi ir ribotą valdžios vaidmenį, epicentras. B.Obamos neoistorizmo stiliaus namas Čikagos Haid Parke – visiška priešingybė. Kaimynystėje gyvenantys Čikagos universiteto intelektualai atspindi pilietinį liberalizmą, būdingą didmiesčiams šalies šiaurėje.

Finansinės bėdos nesvetimos

Tiesa, kandidatai į prezidentus pakeitė ne vieną būstą, kol įsikūrė dabartiniuose namuose. 47-erių B.Obama gimė Havajuose. Ten, būdami studentai, susitiko jo tėvai – baltoji moteris iš Kanzaso ir juodaodis iš Kenijos. Netrukus juodu išsiskyrė. Motina ištekėjo už indoneziečio ir šeima persikėlė į Džakartą. Dešimtmetis B.Obama grįžo į Havajus gyventi su seneliais mažame dviejų miegamųjų bute.

Baigęs mokslus Los Andžele ir Niujorke trejus metus praleido Čikagoje, kur Haid Parke nuomojosi pirmą butą. Tada dirbo bendruomenės organizatoriumi: padėjo gyventojams pradėti profesinio rengimo ir mokymo programas. Studijuodamas teisę Harvarde vasaromis grįždavo į Čikagą padirbėti teisinių paslaugų įmonėse. Dirbdamas vienoje tokioje įstaigoje sutiko Michelle Robinson, kurią po kelerių metų vedė.

Per savo kampaniją B.Obama ne kartą minėjo finansinius sunkumus, su kuriais juodu su žmona anksti susidūrė gyvendami Haid Parke. Abiejų skola už studijas buvo didesnė nei paskola. Prireikė 10 metų jai išmokėti, taigi taupyti jie negalėjo.

Demokratų prieglauda

Tačiau dvi bestseleriais tapusios B.Obamos knygos pagerino jųdviejų finansinę padėtį. 2005-aisiais šeima nusipirko beveik prieš 100 metų statytą raudonų plytų namą, netoli Čikagos universiteto – už beveik 1,65 mln. JAV dolerių (šių dienų kursu apie 4,2 mln. litų). Jame yra keturi židiniai, vyno rūsys.

Haid Parko gyventojai – vidurinės klasės baltieji ir juodieji liberalai, 2004 m. prezidento rinkimuose balsavę už Johną Kerry – tokių buvo 83 proc. (už G.W.Bushą tik 17 proc.)
Į pietus plyti Mičigano ežeras, tačiau ne tokie pasiturintys kaimynai skundžiasi gerų restoranų stoka ir nesibaigiančiu gatvės nusikalstamumu. Visi išdidžiai pabrėžia, kad čia gyvena įvairių rasių žmonės, ir didžiuojasi garsiomis čia gyvenusiomis ar gyvenančiomis asmenybėmis, tarp kurių – pirmasis afroamerikiečių kilmės Čikagos meras Haroldas Washingtonas, legendinis boksininkas Muhammadas Ali, laisvosios rinkos ekonomikos tėvas Miltonas Friedmanas...

Mėtytas ir vėtytas

Kaip ir oponentas, 72-ejų J.McCainas iki dabartinių namų ėjo gana neįprastais aplinkkeliais. Gimė jis Panamos kanalo zonoje. Kadangi tėvas buvo karinio jūrų laivyno karininkas, vaikystėje J.McCainui teko ne kartą keltis į kitą vietą. Jis sakosi nebeprisimenąs, kiek mokyklų pakeitė.

Baigęs karjerą kariniame jūrų laivyne, į kurią įėjo ir penkeri metai nelaisvės Vietname, J.McCainas su antra žmona persikėlė į Arizoną. Jos tėvas čia pradėjo vieną didžiausių šalyje prekybos alumi verslą. 20 metų J.McCainas pragyveno žmonos vaikystės name, kurį juodu susiremontavo. Šalia jo – svečių namelis, akmeninis fontanas ir uždaras kiemas su arkadomis, šeimininkų miegamasis – su vijokliais apaugusia galerija, prabangia vonia ir židiniu.

2006-aisiais McCainai namą pardavė ir už 4,6 mln. JAV dolerių (apie 11,7 mln. litų) įsigijo kitą – uždarame kvartale 10 min. nuo Finikso centro. Aplink prašmatnūs restoranai, rinktinių prekių parduotuvėlės, golfo laukai, palmėmis apaugę šaligatviai. Dauguma kaimynų, kaip ir McCainai, gyvena naujos statybos namuose stikliniais fasadais. Vos už mylios – Arizonos Bilmoro kurortas

Gyventojai – greitai kylantys ir klestintys žmonės, nesiskiriantys su daugiafunkciais "BlackBerry" telefonais. Jiems svarbi išvaizda ir įvaizdis. 2004-aisiais 58 proc. čionykščių rinkėjų atidavė pirmenybę G.W.Bushui, 41 proc. balsavo už J.Kerry.
Iš viso J.McCainas su žmona turi aštuonis namus. Viename, esančiame valanda kelio nuo Finikso, šeima tik poilsiauja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų