Pasaulis 2020-uosius pasitiko fejerverkų, dūmų ir ašarinių dujų pliūpsniais

Niujorke žmonių pilnoje Taimso aikštėje trečiadienio vidurnaktį nusileidęs tradicinis krištolinis rutulys paskelbė 2020-ųjų pradžią po krizių aptemdytų Naujųjų metų sutiktuvių kitose šalyse.

Streikų krečiamas Paryžius prasidedantį naują dešimtmetį sutiko fejerverkais, o iš ilgai restauruoto Vestminsterio rūmų bokšto Londone nuaidėjo Didžioju Benu praminto varpo dūžiai.

Milijardai žmonių visame pasaulyje džiaugsmingai sutiko 2020-uosius po neramių ankstesnių metų, įsimintinų demonstracijomis, per kurias buvo reikalaujama imtis politinių pokyčių ir kovos su klimato kaita priemonių.

„Nesu itin optimistiškai nusiteikusi dėl ateities“, – per Naujųjų metų šventę Niujorke naujienų agentūrai AFP sakė 29 metų Natalie Reinhart (Natali Reinhart).

„Negalvoju, kad kas nors laiko pasaulį gera vieta, ir manau, kad tai vienas iš [praėjusį] dešimtmetį apibrėžiančių dalykų“, – sakė niujorkietė.

„Tvyro tam tikras pesimizmas. Net ir mūsų popmuzikos dainos yra liūdnos“, – pridūrė ji.

Kaip bebūtų, atlikėjai Taimso aikštėje stengėsi pasirodyti kuo geriausiai. Tarp jų buvo rokerė feministė Alanis Morissette (Alanis Moriset), įžengusi į sceną prieš nekantriai laukiamą Korėjos popmuzikos žvaigždžių BTS pasirodymą.

53 metų niujorkietis Gabrielis Rodriguezas (Geibrielis Rodrigesas) irgi netryško optimizmu dėl visuomenės ateities, bet sakė AFP sugebąs prisitaikyti prie padėties: „Gyvenu šia diena.“

„Naujieji metai – su orumu“

Čilėje tūkstančiai demonstrantų susirinko Santjago Italijos aikštėje, nuo spalio tapusioje protestų prieš prezidento Sebastiano Pineros (Sebastiano Pnjeros) dešiniąją vyriausybę epicentru, švęsti „Naujųjų metų su orumu“.

Vienos didžiausių pasaulyje naujametinių linksmybių vyko Brazilijos mieste Rio de Žaneire, kur į gatves išėjo apie 3 mln. žmonių.

Dauguma jų buvo apsirengę baltai ir klausėsi koncertų bei stebėjo tradicinius fejerverkus garsiajame Kopakabanos paplūdimyje.

Tuo metu Prancūzijos sostinėje dešimtys tūkstančių žmonių buvo susirinkę Eliziejaus Laukuose, nepaisant varginančio viešojo transporto darbuotojų streiko, kelias savaites pavertusį gyvenimą pragaru į darbą važinėjantiems gyventojams.

Žmonės atėjo pėsčiomis, atvažiavo dviračiais arba taksi ir tik nedaugelis – metropolitenu, kad naują dešimtmetį sutiktų stebėdami stulbinamą šviesų šou, nušvietusį Triumfo arką.

Jungtinės Karalystės sostinėje tūkstančiai šventiškai nusiteikusių žmonių susirinko ant Temzės upės krantų stebėti fejerverkų, leidžiamų nuo apžvalgos rato „London Eye“ per paskutiniąsias Naujųjų metų sutiktuves prieš „Brexit“.

Vidurnaktį Londone suskambo 12 Didžiojo Beno dūžių. Šis varpas 2019-aisiais daugiausiai tylėjo dėl renovacijos darbų.

Šiuos metus temdė aštrūs politiniai ginčai, privertę atsistatydinti ministrę pirmininkę Theresą May (Terezą Mei). Naujasis konservatorių premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), prieš Kalėdas iškovojęs triuškinamą pergalę savo inicijuotuose pirmalaikiuose parlamento rinkimuose, pažadėjo sausio 31-ąją išvesti Didžiąją Britaniją iš Europos Sąjungos.

Tuo metu Vidurio Rytuose vėl paaštrėjo įtampa tarp JAV ir Irano, bet Dubajuje sproginėjo fejerverkai, leidžiami nuo aukščiausio pasaulyje pastato – dangoraižio „Burj Khalifa“.

Dramblio Kaulo Kranto mieste Abidžane pirotechnikos pasirodymo ugnys atsispindėjo Ebrijė lagūnos vandenyse.

Dūmų dusinamas Sidnėjus Naujuosius metus sutiko didžiuliais fejerverkais, nors peticiją, raginusią šį renginį atšaukti dėl šaltį niokojančių krūmynų gaisrų, pasirašė daugiau kaip 280 tūkst. žmonių.

Renginio nuspręsta nestabdyti: daugiau kaip 100 tūkst. pirotechnikos užtaisų nušvietė padangę, miesto centre susirinkus šimtams tūkstančių žiūrovų.

Neramios šventės

Po ilgiau kaip šešis mėnesius beveik kasdien rengtų demonstracijų Honkongas 2020-uosius pasitiko gaubiamas ašarinių dujų debesų ir čaižomas vandens patrankų čiurkšlių. Demokratijos reikalaujantys protestuotojai tęsė savo eitynes net ir šventinę naktį, taip pat planuoja surengti didelę demonstraciją trečiadienį.

Prieš vidurnaktį tūkstančiai protestuotojų buvo susirinkę daugelyje vietų šiame tarptautiniame finansų centre, įskaitant Viktorijos įlankos krantinę ir naktinių pramogų židinį Lan Kvai Fongą.

Krantinėje susirinkę demonstrantai skandavo „Dešimt! Devyni! Išvaduokim Honkongą, skelbkim revoliuciją!“, uždegę savo mobiliųjų telefonų švieseles.

Mažesnės protestuotojų minios Monkoko rajone padegė barikadas, o riaušių policija atsakydama paleido pirmuosius 2020 metais ašarinių dujų debesis.

Anksčiau tą vakarą tūkstančiai žmonių susikibo rankomis, sudarydami kelių kilometrų ilgio gyvąsias grandines judriose komercinės gatvėse ir Honkongo rajonuose.

Tuo metu neturtingoje Šiaurės Korėjoje didelė minia prieš laikrodžiams išmušant vidurnaktį susirinko pasiklausyti koncerto Pchenjano centre. Per kruopščiai surežisuotą šokių pasirodymą tviskančioje scenoje padangę nušvietė fejerverkų ugnys.

Kitapus sienos, Pietų Korėjos gyventojai rinkosi į tradicines Naujųjų metų sutiktuvių ceremonijas, per kurias tradiciškai buvo skambinama varpaus. Seulo centre tūkstančiai žmonių stebėjo Korėjos popmuzikos žvaigždžių pasirodymus.

Maskvoje prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė įprastą naujametinį sveikinimą, praėjus 20 metų nuo jo paskyrimo Kremliaus vadovu, kai Borisas Jelcinas savo kalboje baigiantis 1999-iesiems netikėtai paskelbė atsistatydinantis.

Rusija, nusidriekusi per kelias laiko juostas, Naujuosius metus sutiko ne vieną kartą. Maskvos centre susirinkę žmonės stebėjo fejerverkus, sproginėjančius virš Kremliaus bokštų.

Danijoje policininkus ir ugniagesius apšaudė fejerverkais

Portalo kauno.diena.lt skaitytojas pranešė, kad Naujųjų metų naktį netoli Kopenhagos policininkai ir ugniagesiai buvo apšaudomi fejerverkais.

„Tai vyksta rajonuose, kuriose gyvena mažai danų. Ugniagesiai atvyksta į nelaimės vietą, tarkim, gesinti mašinos, o juos apšaudo. Tokie dalykai vyksta daugelyje Danijos miestų, mat stiprėja dešiniųjų pažiūrų partijos“, – teigė Tomas, pasidalijęs ir šiurpių įvykių vaizdo įrašais.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Per vieną tą naktį tie fejerverkai sugeneravo daugiau CO2 nei visi automobiliai per metus. Ir todėl reikia įvest automobilių mokestį kad galima būtų tuos fejerverkus atpiginti.

Kęstas

Kęstas portretas
Teismų sprendimai jau stabdo mūsų oro teršimą iškastinio kuro deginimo produktais. "Penktadienį Nyderlandų Aukščiausiasis teismas įpareigojo vyriausybę jau dabar, iki 2020 m. pabaigos, sumažinti 25 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, palyginti su 1990 m. lygiu. Tai yra pirmas kartas, kai tautos teismai pareikalavo imtis priemonių prieš klimato pokyčius." Lietuvoje galima paduoti į teismą Skvernelio komandą, kad būtų sustabdytas Grybauskaitės ir konservatorių dujų geldos finansavimas didelėmis mūsų visų pinigų sumomis ir stipriau apmokestinti seni dyzeliukai. Varykit juos, broliai, patyliukais į metalo laužą. Tada nors nereikia jums nervuotis ir brangiai mokėti. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

...

... portretas
Kažkaip ne žodžio apie lavonus Amerikėj...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių