Pereiti į pagrindinį turinį

Pasityčiojimas ar saugumas?

Nukentėjo: naujos JAV Transporto saugumo administracijos taisyklės palietė tiek amerikiečius, turinčius su sveikatos sutrikimų, tiek mažamečius.
Nukentėjo: naujos JAV Transporto saugumo administracijos taisyklės palietė tiek amerikiečius, turinčius su sveikatos sutrikimų, tiek mažamečius. / AFP nuotr.

Savo šlapime paskendę ligoniai, iki pusės išrengiami vaikai, prašymai pašalinti medicininius protezus – naujos saugumo procedūros oro uostuose JAV gyventojams kelia siaubą.

Apsišlapino per prievartą

Dar labiau sugriežtintą saugumą oro uostuose amerikiečiai pajuto praėjusią savaitę, prieš vieną didžiausių švenčių, Padėkos dieną. Naujos Transporto saugumo administracijos (TSA) taisyklės palietė tiek amerikiečius, turinčius sveikatos sutrikimų, tiek mažamečius.

JAV pašiurpino Thomaso Sawyerio istorija. Vyriškis sunkiai grūmėsi su šlapimo pūslės vėžiu, tačiau pergalė jam kainavo brangiai – amerikietis nebegali savarankiškai šlapintis ir visuomet turi vaikščioti su specialiu medicininiu įtaisu, kuriame kaupiamas šlapimas. TSA pareigūnai per patikrinimą oro uoste šį įtaisą pažeidė, ir pagijęs vėžininkas apsipylė nuosavu šlapimu.

"Man buvo baisiai gėda. Labai nenorėjau eiti į oro uosto sales bijodamas, kad žmonės mane pamatys ir, tiesiogine to žodžio prasme, užuos", – "ABC News" televizijai pasakojo T.Sawyeris.

Intymumas – ne riba

Dar viena televizijos pašnekovė – buvusi stiuardesė Cathy Bossi. Moteris persirgo krūties vėžiu. Ligos ženklus jis priversta slėpti liemenėlėje nešiodama pašalintą krūtį maskuojantį protezą. Būtent jis sukėlė įtarimų TSA pareigūnams.

"Ji (TSA pareigūnė – red. past.) padėjo ranką man ant krūties ir paklausė: "Kas čia?" Pasakiau, kad tai protezas, kurį naudoju dėl to, kad sirgau krūties vėžiu. O ji sako: "Turėsite man jį parodyti", – pasakojo pakraupusi amerikietė.

Su žeminančiomis saugumo procedūromis susidūrusi teigia ir "ABC News" prodiuserė Carolyn Durand. "Moteris, kuri mane tikrino, įkišo ranką man į apatinius, pačiupinėjo... Buvo blogiau nei apsilankymas pas ginekologą. Tai buvo žeminanti, nepadori procedūra", – įspūdžiais dalijosi C.Durand.

Bijo ir vaikų

Tikrai audrą sukėlė svetainėje youtube.com įdėtas mobiliojo ryšio telefonu nufilmuotas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip prie patikrinimo punkto TSA pareigūnai krečia iki pusės išrengtą mažametį berniuką.

TSA teisinosi, esą vaikas aktyvavo patikrinimo poste esantį metalo detektorių ir turėjo būti apieškotas. Kaip praneša televizija CNN, TSA atstovas spaudai Dwayne'as Bairdas tikino, esą mažamečio tėvas savo iniciatyva išrengė sūnų iki pusės, kad būtų pagreitinta patikrinimo procedūra.

Tokios pat pozicijos laikosi ir TSA vadovas Johnas Pistole. Anot jo, "svarbiausia tai, kad visi į savo galutinius kelionės taškus nori nukakti saugiai".

Papiktino prezidentą

Visi šie atvejai privedė prie to, kad JAV prezidentas Barackas Obama ėmė spausti TSA, kad saugumo procedūros būtų sušvelnintos. "Pasakiau TSA: jūs turite įvertinti, ar tai, kas daroma, yra vienintelis būdas užtikrinti Amerikos žmonių saugumą", – teigė JAV vadovas.

Pasipiktinimą televizijos eteryje išreiškė ir JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton. Ji pripažino, jog nenorėtų papulti tokiems uoliems TSA pareigūnams į rankas. "Niekas nenorėtų", – šypsodamasi pasakojo B.Obamos dešinioji ranka.

Kilus ažiotažui, TSA pareiškė, jog bus daroma viskas, kad saugumo procedūros kiek įmanoma mažiau paliestų amerikiečių privatumą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų