Pereiti į pagrindinį turinį

Paskutinis Nobelis

2008-10-14 09:00

Vakar baigėsi 2008 m. Nobelio premijų sezonas. Paskutinę – ekonomikos premiją – Stokholme Švedijos karališkoji mokslų akademija paskyrė Paului Krugmanui.

Šis apdovanojimas šiais metais sulaukė ypač didelio susidomėjimo dėl pasaulinės finansų krizės. Prinstono universiteto JAV mokslininkas pagerbtas už prekybos modelių analizę ir ekonominės veiklos zonų nustatymą.

Pernai ekonomikos Nobelio premija skirta amerikiečiams Leonidui Gurvitsui, Erikui Maskinui ir Rogeriui Myersonui už prekybos paskirstymo mechanizmų teorijos pagrindų kūrimą.

Ekonomikos Nobelio premija vienintelė neįtraukta į Alfredo Nobelio testamentą. Ją 1968-aisiais savo 300 metų sukakties proga įsteigė Švedijos centrinis bankas. Pirmą kartą ji įteikta 1969 m. Pinigus šiai premijai taip pat skyrė bankas.

Daugiau kaip 70 proc. mokslininkų, laimėjusių ekonomikos Nobelio apdovanojimą, dirbo JAV universitetuose.

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija įvyks Stokholme ir Osle šių metų gruodžio 10 d., kai minimos A.Nobelio mirties metinės. 1896 m. mirusio pramonininko, išradusio dinamitą, vardo premija pirmą kartą įteikta 1901 m.

Nobelio premijos laureatai

Taikos premija šiais metais skirta buvusiam Suomijos prezidentui ir garsiam taikos derybininkui Martti Ahtisaari.

Nobelio literatūros premija atiteko prancūzų rašytojui Jeanui-Marie Gustave'ui Le Clézio.

Fiziologijos ir medicinos sričių laureatai – vokietis Haraldas zur Hausenas ir prancūzai Françoise Barré-Sinoussi bei Lucas Montagnier.

Fizikos Nobelio premiją gavo JAV pilietybę turintis 87-rių Yoichiro Nambu ir jo kolega iš Japonijos Makoto Kobayashi bei Toshihide Maskawa.

Už atradimus chemijoje pagerbti trys JAV mokslininkai – Osamu Shimomura, Martinas Chalfie ir Rogeris Y.Tsienas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų