Pereiti į pagrindinį turinį

Patriarchas įžengė į sostą

2009-02-02 09:00

Rusijos stačiatikiai turi naują patriarchą. Vakar Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje į sostą buvo pasodintas XVI Maskvos ir Visos Rusios patriarchas Kirilas.

Ceremonija prasidėjo Liturgija. Tada du vyriausi metropolitai, nuolatiniai Šventojo Sinodo nariai, paėmė patriarchą už parankių ir tris kartus pasodino jį patriarcho vietą altoriaus centre. Jiems atliekant šiuos veiksmus, archijerėjai tris kartus sušuko žodį "Aksios!" (vertas – gr.), kurį kelis kartus sugiedojo dvasininkai ir tikintieji.

Paskui vyriausieji diakonai nurengė nuo paskelbtojo patriarcho archijerėjaus liturginius drabužius ir aprengė jį patriarcho apdarais. Liturgijai baigiantis metropolitai naujam Bažnyčios vadovui perdavė šv. Petro (Maskvos metropolito) lazdą.

62-ejų Kirilas (pasaulietiniame gyvenime Vladimiras Gundiajevas) buvo išrinktas į sostą sausio 27-ąją pagal pirmą Vietinio Susirinkimo dieną vykusio balsavimo rezultatus. Už jo kandidatūrą balsavo daugiau kaip 70 proc. Susirinkimo delegatų.

Pirmoje intronizacijoje nuo sovietinių laikų dalyvavo Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas ir premjeras Vladimiras Putinas. Į ceremoniją taip pat atvyko Romanovų dinastijos vadovė kunigaikštienė Marija Vladimirovna ir Moldovos prezidentas Vladimiras Voroninas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų