„Pfizer“ ir „BioNTech“ pristatys ES 200 mln. papildomų vakcinos nuo COVID-19 dozių

Europai nerimaujant dėl vakcinų pristatymo vėlavimo, kompanijos „Pfizer“ ir „BioNTech“ trečiadienį paskelbė, kad galutinai suderino susitarimą pristatyti Europos Sąjungai papildomus 200 mln. savo vakcinos nuo COVID-19 dozių.

Kompanijos pareiškime nurodė, kad tai papildomos dozės, pridedamos prie bloko iš pradžių užsakytų 300 mln. vakcinos dozių. Be to, Europos Komisija turi galimybę paprašyti dar 100 mln. dozių.

Papildomi 200 mln. dozių turėtų būti pristatyti šiais metais, įskaitant 75 mln. dozių antrąjį šių metų ketvirtį.

„Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina yra pirmoji iš trijų, kurios jau yra patvirtintos naudoti ES. Kitos ES patvirtintos vakcinos yra sukurtos „Moderna“ ir „AstraZeneca“.

Blokas sulaukė griežtos kritikos dėl lėtos vakcinavimo pradžios, palyginti su tokiomis šalimis kaip Izraelis, Jungtinė Karalystė ir JAV, o visų šių vakcinų gamintojų planuoto pristatymo vėlavimas kurstė Europos vyriausybių nepasitenkinimą.

Praėjusį mėnesį „Pfizer“ paskelbė laikinai mažinanti tiekimą Europai ir Kanadai, kol plės gamybos pajėgumus savo gamykloje Belgijoje. ES taip pat viešai susiginčijo su „AstraZeneca“, pranešusia, kad blokas gaus mažiau jos vakcinos dozių, nei tikėtasi. „AstraZeneca“ vadovas dėl vėlavimo kaltino naujas gamyklas, kuriose reikia išspręsti gamybos problemas.

„Nenuilsdami dirbame, kad plėsdami gamybos pajėgumus paremtume vakcinavimo kampanijų tęsimą Europoje ir pasaulyje“, – trečiadienį sakė amerikiečių farmacijos milžinės „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla (Albertas Burla).

Vokiečių „BioNTech“ vadovas Uguras Sahinas (Uhuras Šachinas) pažymėjo, kad jo kompanija šį mėnesį inicijuos gamybą savo naujoje gamykloje Marburge Vokietijoje ir stiprina gamybos tinklą su kitais partneriais.

„Toliau vertiname – drauge su vyriausybėmis, pareigūnais ir partneriais visais lygiais – kaip galėtume patenkinti dar didesnį tiekimo poreikį ateityje“, – sakė jis.

Trečiadienio pareiškime nepateikiamos naujausio ES ir „Pfizer“ susitarimo finansinės detalės.

Antradienį Europos vaistų agentūra (EVA) paskelbė gavusi „Johnson & Johnson“ prašymą leisti naudoti jos sukurtą vakciną nuo COVID-19. EVA nurodė, kad savo sprendimą šiuo klausimu gali paskelbti iki kovo vidurio.

„Johnson & Johnson“ vakcina skiepijama viena doze, o kitų trijų vakcinų reikia dviejų dozių, kurių antroji suleidžiama kelios savaitės po pirmosios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių