Pirmas vizitas po daugiau nei 30 metų pertraukos: Švedijos karalius ir karalienė lankosi Estijoje

Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas XVI Gustafas) ir karalienė Silvia (Silvija) antradienį pradėjo trijų dienų valstybinį vizitą Estijoje ir tai pirmas jų oficialus vizitas šioje Baltijos šalyje po daugiau kaip 30 metų pertraukos.

Estijos prezidentas Alaras Karis ir jo žmona su visomis ceremonijomis pasitiko Švedijos karalių ir karalienę Talino centrinėje Laisvės aikštėje. Susirinkusi minia, kurioje buvo ir vaikų, mojavo Estijos bei Švedijos vėliavėlėmis.

Prezidentūra nurodė, kad karaliaus ir karalienės apsilankymu Taline ir antrajame pagal dydį Tartu mieste pabrėžiama artima Švedijos ir Estijos draugystė, juo labiau, kad karališkoji pora atvyko minint 50-ąsias Carlo XVI Gustafo įžengimo į sostą metines.

Visos trys Baltijos valstybės – Europos Sąjungai ir NATO priklausančios Estija, Latvija ir Lietuva – yra Švedijos kaimynės kitame Baltijos jūros krante ir palaiko glaudžius verslo bei politinius ryšius su Stokholmu. Estija taip pat turi istorinių ryšių su Švedija – XVII amžiuje ir XVIII amžiaus pradžioje ji buvo Švedijos imperijos provincija.

Praėjusį kartą karalius Carlas XVI Gustafas ir karalienė Silvia su valstybiniu vizitu Estijoje lankėsi 1992-aisiais – praėjus metams nuo tada, kai ši 1,3 mln. gyventojų turinti valstybė po beveik 50 sovietų valdymo metų atgavo nepriklausomybę.

Dabartinio karališkojo vizito metu didžiausias dėmesys bus skiriamas šalių bendradarbiavimui saugumo, gynybos, ekonomikos, švietimo, mokslo ir inovacijų srityse, nurodė estų prezidentūra.

Carlas XVI Gustafas į sostą įžengė 1973 metų rugsėjo 15 dieną ir yra ilgiausiai valdantis Švedijos monarchas. Birželio pradžioje karalius penkis savo valdymo dešimtmečius paminės didelėmis iškilmėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
O mūs, kvaišos, dinderį stumdo...joms vokiečiai per prasti?

tai

tai portretas
isviso si monarhini statusa dykaduoniu reik naikint kas cia per homosapiens pruvilgijos kurias iskirtyniu atveju galima suteikt asmenims nusipelniusiems zmonijai konkreciais darbais mokslo meno atmetus visas jegos strukturas kurias butent sios asmenybes ir atstovauja ...z...= 0
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių