Pirmasis susitikimas

Ledai tarp Rusijos ir JAV tirpsta. JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton vakar susitiko su kolega iš Rusijos Sergejumi Lavrovu ir bandė sumažinti įtampą tarp šalių bei aptarė rūpimas problemas, tokias kaip priešraketinio skydo dislokavimas Rytų Europoje, tranzitas į Afganistaną ir Irano branduolinės ambicijos.

Pirmas Vašingtono ir Maskvos aukšto lygio susitikimas, po to, kai sausį buvo prisaikdintas JAV prezidentas Barackas Obama, įvyko Ženevoje.

Dar prieš derybas konkrečių sprendimų nesitikėta, pagrindinis tikslas buvo pagerinti šalių santykius pasibaigus George'o W.Busho kadencijai, kai Rusijos ir JAV bendradarbiavimas labiausiai pablogėjo nuo Šaltojo karo laikų. Kai Rusija rugpjūtį nusiuntė savo tankus ir karius į Gruziją, G.W.Busho administracija stengėsi izoliuoti Maskvą, ypač – tokiose tarptautinėse institucijose kaip NATO, kuri įšaldė ryšius.

"Nemanau, kad nubausi Rusiją nutraukęs su jais pokalbius, – dar susitikimo išvakarėse Briuselyje sakė H.Clinton. – Manau, kad turime norėti energingai tartis dėl esamų skirtumų, tuo pačiu siekiant bendrumo, kur tik įmanoma."

NATO ketvirtadienį priėmė sprendimą atnaujinti oficialius ryšius su Maskva, kuris tikriausiai pagerins atmosferą. Šis sprendimas buvo priimtas viliantis didesnės paramos Aljanso karinei kampanijai Afganistane.

B.Obamos administracija yra sakiusi, kad nori "nuspausti perkrovimo mygtuką" ir susikoncentravo ties Afganistanu, raketine gynyba, branduoliniu nusiginklavimu ir Iranu. Vašingtonas jau pasiūlė sulėtinti priešraketinio skydo dislokavimą Rytų Europoje mainais į Maskvos pagalbą žabojant Irano branduolines ambicijas.

Kremlius sako, kad yra pasirengęs plėsti bendradarbiavimą, o rusų pareigūnai mano, kad jei Talibano sukilimas Afganistane nebus suvaldytas, islamistų kovotojų veikla gali išplisti buvusiose sovietinėse Centrinės Azijos valstybėse ir pasiekti Rusiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Domantas

Domantas portretas
Tendencijos teikiančios vilčių.

Saulius1

Saulius1 portretas
Na, panašu kad šįkart Rusija išdurs JAV kaip mažą vaiką. Bet... o kas daugiau amerikiečiams belieka.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių