JAV senatoriai susitarė dėl priemonių, skirtų pažaboti ginkluotą smurtą šalyje

Tūkstančiai žmonių Jungtinėse Valstijose išėjo į gatves, reikalaudami griežtesnių ginklų įstatymų. Nacionalinėje alėjoje Vašingtone aktyvistai šeštadienį pastatė 45 000 vazų su gėlėmis – po vieną kiekvienam žmogui, nuo 2020-metų žuvusiam šalyje nuo ginkluoto smurto.

„Saugokite žmones, ne ginklus“, – buvo parašyta ant vieno demonstranto plakato. Visose JAV vyko šimtai protesto akcijų, be kita ko – Floridoje ir Niujorke.

JAV praėjusiomis savaitėmis būta ypač kruvinų atakų panaudojant ginklą. Gegužės viduryje 18-metis mokykloje Teksase nušovė 19 vaikų ir dvi mokytojas. Dešimt dienų prieš tai kitas 18-metis prekybos centre Bufale Niujorko valstijoje iš rasistinių paskatų nušovė 10 žmonių, beveik visos aukos buvo juodaodžiai.

Žmones į protestus šeštadienį sukvietė judėjimas „Maršas už mūsų gyvybes“, kurį įsteigė žudynių Parklande Floridoje 2018 metų vasarį aukų artimieji ir šaudynes išgyvenusieji. Vienoje judėjimo protesto akcijų už griežtesnius ginklų įstatymus 2018 metų kovą Vašingtone dalyvavo šimtai tūkstančių žmonių.

Praėjus daugiau kaip ketveriems metams daug kalbėtojų šeštadienį neslėpė nusivylimo, kad protestai iki šiol praktiškai nedavė jokių rezultatų.

JAV senatoriai, vadovaujami demokrato Chriso Murphy‘io, šiuo metu derasi dėl ginklų įstatymų reformos. Praeityje konservatyvūs respublikonai ne kartą užkirto kelią JAV ginklų teisės sugriežtinimui. „Amerikiečių žmonių norus žlugdo mažuma“, – sakė viena demonstrantė, turėdama omenyje respublikonus.

JAV prezidentas Joe Bidenas neseniai pateikė kompromisinį pasiūlymą. „Jei mes nesugebame susitarti dėl puolamųjų ginklų uždraudimo, tai bent iki 21 metų padidinkime amžių, nuo kurio galima juos įsigyti“, – sakė prezidentas.

JAV senatoriai susitarė dėl priemonių

Dvipartinė JAV senatorių grupė sekmadienį paskelbė apie priemones, skirtas pažaboti šalyje siaučiantį ginkluotą smurtą, visgi ribotas pasiūlymas toli gražu neatitinka prezidento reikalautų pakeitimų.

„Šiandien mes skelbiame sveiku protu pagrįstą, dvišalį pasiūlymą, skirtą apsaugoti Amerikos vaikus, užtikrinti mūsų mokyklų saugumą ir sumažinti smurto grėsmę visoje šalyje“, – sakoma grupės, sudarytos iš 20-ies įstatymų leidėjų, parengtame pranešime.

Pasiūlymas apima griežtesnius ginklų pirkėjų iki 21 metų biografijos patikrinimus ir didesnius išteklius valstijoms, kad ginklai nepatektų į rankas žmonėms, kurie yra pavojingi kitiems ar sau.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ragino imtis platesnių priemonių po neseniai įvykusių šaudynių, įskaitant šaudynes pradinėje mokykloje Teksaso valstijoje, per kurias žuvo 19 vaikų ir du mokytojai.

Visgi prezidentas sekmadienį pagyrė pasiūlymą kaip „svarbų žingsnį“, nors ir pažymėjo, kad jis neatitinka jo raginimų imtis radikalesnių pokyčių.

„Akivaizdu, kad jis neapima visko, ko, mano manymu, reikia, tačiau tai atspindi svarbius žingsnius teisinga kryptimi ir tai būtų svarbiausias ginklų saugos įstatymas, priimtas Kongrese per pastaruosius dešimtmečius“, – sakoma J. Bideno pareiškime.


Šiame straipsnyje: JAVginklų įstatymaiŠaudynės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lihtiuararantas

Lihtiuararantas portretas
Amerikosai patys durnius naudoja visokiom provokacijom, o kas yra kokiam piemburniui 18mečiui praplaut galva, kad klasiokai ir mokytojai kalti del jo ir pasaulio problemų? Pinigų iš kažkur gavo brangiems ginklams amunicijai ir ekipuotei? Taupė nuo 5 klasės? Nemanau.

Neimanoma!

Neimanoma! portretas
Net jei sustabdytum prekyba ginklais,ju jau tiek visuomeneje,kad nelaimes testusi,net jei dauguma tos visuomenes butu protinga...

Nuomonė

Nuomonė portretas
Gražu, kai jankiai skerdžiasi patys.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių