Praėjus dienai po užtvankos sunaikinimo Pietų Ukrainoje toliau kyla vanduo

Pietų Ukrainos gyventojai trečiadienį rengėsi antrai potvynio dienai, pareigūnams perspėjus, kad dėl Dnipro upės užtvankos sunaikinimo iš milžiniško rezervuaro toliau plūsta vanduo.

Kai kurie ukrainiečiai užlietose vietovėse naktį praleido ant stogų.

Pareigūnai teigė, kad po antradienį įvykdyto Kachovkos užtvankos, esančios maždaug už 70 km į rytus nuo Chersono miesto, sprogdinimo vanduo turėtų toliau kilti, tačiau jo kilimas lėtėja.

Ukraina apkaltino Rusijos pajėgas susprogdinus Kachovkos užtvanką ir hidroelektrinę, esančias teritorijoje, kurią Maskva kontroliuoja jau daugiau nei metus. Rusijos pareigūnai kaltino ukrainiečius vykdžius bombardavimą šioje teritorijoje, kur Kyjivo ir rusų kontroliuojamas Ukrainos dalis skiria upė.

Gyventojų namuose vandens buvo iki kelių. Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip gelbėtojai neša žmones į saugią vietą ir kaip upe plaukia nuplėštas pastato stogas.

Ukrainos kontroliuojamose teritorijose vakarinėje pusėje Chersono regioninės karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas vaizdo įraše teigė, kad per artimiausias 20 valandų vandens lygis turėtų pakilti dar vienu metru.

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija, kuri reguliariai skelbia naujausią informaciją apie karą, teigė, kad Kachovkos rezervuaro vandens lygis prieš pažeidimą buvo rekordiškai aukštas, todėl žemupyje esančią teritoriją užliejo ypač didelis vandens kiekis. Nors užtvanka nebuvo visiškai nuplauta, ji per kelias ateinančias dienas gali dar labiau apgriūti, o tai sukeltų dar didesnį potvynį, įspėjo ministerija.

Kartu su elektrine užtvanka padėjo tiekti elektrą ir geriamąjį vandenį didelei Pietų Ukrainos daliai, įskaitant 2014 metais Rusijos neteisėtai aneksuotą Krymo pusiasalį, drėkinti laukus.

Vyriausybės ir Jungtinių Tautų pareigūnai įspėjo, kad įvyko žmogiškoji ir ekologinė katastrofa, kurios pasekmes bus galima įvertinti per kelias dienas, o atsigauti prireiks kur kas daugiau laiko.

Ukrainos premjeras: užtvankos sugriovimas – aplinkos katastrofa

Paryžius, birželio 7 d. (AFP-BNS). Ukrainos premjeras trečiadienį sakė, kad Kachovkos užtvankos sugriovimas yra viena reikšmingiausių pastarųjų dešimtmečių aplinkos katastrofų Europoje.

Vaizdo ryšiu kalbėdamas Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (OECD) susitikimui Paryžiuje, Denysas Šmyhalis sakė, kad užtvankos susprogdinimas paveiks laukų drėkinimo sistemas Pietų Ukrainoje, o tai nulems sausrą ir derliaus sumažėjimą.

Be to, griuvus užtvankai į Dnipro upę išsiliejo 150 tonų mašininės alyvos.

Ukraina ir Rusija: dėl potvynio evakuota daugiau kaip 2 700 žmonių

Pareigūnai pranešė, kad susprogdinus Kachovkos užtvanką Ukrainoje, abiejose Dnipro upės pusėse jau evakuota daugiau kaip 2 700 žmonių.

Ukrainos gelbėjimo tarnybos pranešė, kad Ukrainos kontroliuojamoje pusėje išgelbėta daugiau kaip 1 450 žmonių, o rusų kontroliuojamame krante Maskvos paskirta pareigūnė Tatjana Kuzmič sakė, kad čia evakuoti 1 274 žmonės.

JT vadovas: Ukrainos užtvankos sprogdinimas yra Rusijos invazijos pasekmė

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) antradienį pareiškė, kad Kachovkos užtvankos Ukrainoje susprogdinimas yra dar viena pražūtinga Rusijos invazijos į kaimyninę šalį pasekmė.

Ataka prieš pagrindinę Rusijos kontroliuojamą užtvanką pietų Ukrainoje sukėlė potvynį, kuris užtvindė nedidelį miestą, užliejo dvi dešimtis kaimų ir privertė evakuoti 17 tūkst. žmonių.

Trečiadienį Ukraina toliau evakavo tūkstančius žmonių, JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biurui (OCHA) antradienį perspėjus, kad Kachovkos užtvankos griūtis gali sukelti ekologinę katastrofą ir turėti sunkių humanitarinių pasekmių šimtams tūkstančių žmonių.

Šiandienos tragedija yra dar vienas siaubingos karo kainos žmonėms pavyzdys.

„Šiandienos tragedija yra dar vienas siaubingos karo kainos žmonėms pavyzdys“, – Niujorke žurnalistams sakė A. Guterresas.

Rusija ir Ukraina kaltina viena kitą dėl užtvankos sprogdinimo. Kyjivas pareiškė, jog tai buvo Rusijos bandymas sutrukdyti ilgai lauktam ukrainiečių kontrpuolimui.

A. Guterresas sakė, kad JT neturi galimybės gauti nepriklausomos informacijos apie užtvankos sunaikinimo aplinkybes.

„Tačiau viena yra aišku, – pridūrė jis. – Tai dar viena pražūtinga Rusijos invazijos į Ukrainą pasekmė.“

A. Guterresas, kuris nuo pat Rusijos invazijos pradžios smerkė Maskvą už JT chartijos pažeidimus, sakė, kad išpuoliai prieš civilius gyventojus ir svarbią civilinę infrastruktūrą privalo liautis.

„Jungtinės Tautos ir humanitarinės pagalbos partneriai, derindami veiksmus su Ukrainos vyriausybe, skubiai teikia paramą, įskaitant geriamąjį vandenį, vandens valymui skirtų tablečių ir kitą svarbią pagalbą“, – pridūrė jis.

Antradienį JT Saugumo Taryba, paprašius Rusijai ir Ukrainai, surengė skubų posėdį.

Kalbėdamas specialiai sušauktame Saugumo Tarybos posėdyje humanitarinės pagalbos vadovas Martinas Griffithsas (Martinas Grifitsas) sakė, kad užtvankos sugriovimas sudavė didžiulį smūgį maisto gamybai regione ir sukėlė didelę riziką, kad minos ir sprogmenys vandens bus nuneštos į anksčiau saugiomis laikytas teritorijas.

„[Tai] turės sunkių plataus masto pasekmių tūkstančiams žmonių pietų Ukrainoje – abiejose fronto linijos pusėse – jie neteks namų, maisto, saugaus vandens ir pragyvenimo šaltinių“, – teigė jis.

Pasak Rusijos ambasadoriaus JT Vasilijaus Nebenzios, užtvankos sprogdinimas buvo tyčinis Kyjivo sabotažas.

„Būtent nusikalstamas Kyjivo režimas ir Vakarų globėjai, atkakliai pumpuojantys jam ginklus, yra visiškai atsakingi už vykstančią tragediją“, – pareiškė V. Nebenzia.

Ukrainos pasiuntinys Serhijus Kyslycia savo ruožtu tvirtino, kad Maskva dėl savo nusikaltimų kaltina auką.

„Kachovkos užtvankos sprogimas yra ekologinio ir technologinio terorizmo aktas“, – sakė jis Tarybai.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUžtvankaKachovkos užtvankavanduokyla vanduo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių