Prancūzijos prezidentas: Irano sprendimai dėl branduolinės programos yra grėsmingi

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) trečiadienį sakė, kad Iranas, dar labiau sumažinęs savo įsipareigojimus pagal 2015 metų susitarimą su galingosiomis valstybėmis, padarė „grėsmingų sprendimų“.

„Artimiausiomis dienomis surengsiu diskusijų, taip pat ir su iraniečiais, ir mes privalome drauge padaryti išvadas“, – sakė E. Macronas per spaudos konferenciją, kurią surengė lankydamasis Pekine.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) antradienį sakė, kad jo šalis atnaujins urano sodrinimą piečiau Teherano esančiame požeminiame Fordo komplekse, netoli šiitams švento Komo miesto. Ši veikla buvo sustabdyta pagal 2015 metų susitarimą su JAV ir kitomis penkiomis valstybėmis dėl iraniečių branduolinės programos apribojimo.

E. Macronas pažymėjo, kad Iranas pirmą kartą atvirai atsitraukia nuo šio susitarimo, ir kad tai yra ankstesnės Teherano pozicijos „visiškas pasikeitimas“.

Kelias ateinančias savaites bus didinamas spaudimas Iranui grįžti į susitarimo struktūrą, sakė prancūzų prezidentas ir pridūrė, kad tai turi „lydėti kai kurių sankcijų sušvelninimas“.

„Grįžimas į normalią padėtį gali įvykti tik tuo atveju, jei Jungtinės Valstijos ir Iranas susitars vėl atverti tam tikrą pasitikėjimo darbotvarkę“ ir dialogą, sakė E. Macronas.

Jis nurodė šį klausimą aptarsiantis su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

Vašingtonui pernai gegužę pasitraukus iš daugiašalio susitarimo su Iranu ir vėl įvedus skaudžias sankcijas, Teheranas ėmė palaipsniui stabdyti savo įsipareigojimus pagal šią sutartį.

Iranas ne kartą perspėjo likusias sutarties dalyves – Didžiąją Britaniją, Kiniją, Prancūziją, Vokietiją ir Rusiją – kad susitarimą galima išsaugoti tik tuo atveju, jei jos padės apeiti JAV sankcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kavenskis

Kavenskis portretas
Manau kad prancuzu sprendimai del atomines energetikos yra zymiai agresyvesni nei taikiausios pasaulyje salies Irano.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių