Pereiti į pagrindinį turinį

Premiją pelnė suomis

2008-10-11 09:00
Premiją pelnė suomis
Premiją pelnė suomis / "Scanpix" nuotr.

Nobelio taikos premija šiemet keliauja į Suomiją. Penktadienį šis garbingas apdovanojimas paskirtas buvusiam Suomijos prezidentui Martti Ahtisaari.

Politikas įvertintas už ilgametį tarpininkavimą dėl taikos karštaisiais taškais vadinamuose pasaulio regionuose, tokiuose kaip Irakas ir Kosovas.

Norvegijos Nobelio komitetas šią premiją jam įteikė už keliuose žemynuose ir daugiau kaip tris dešimtmečius dėtas svarbias pastangas tarptautiniams konfliktams spręsti.
Paklaustas, kokį savo pasiekimą laiko svarbiausiu, jis nurodė 1989 ir 1990 m. vykusias taikos derybas Namibijoje, kurios, pasak komiteto, suvaidino svarbų vaidmenį kuriant Namibijos nepriklausomybę nuo Pietų Afrikos Respublikos.

Nobelio taikos laureato paskelbimu baigėsi šiųmetis Nobelio premijų sezonas.

71 metų M.Ahtisaari, jau seniai minimas tarp galimų kandidatų šiai premijai gauti, 2005 m. tarpininkavo sudarant Indonezijos ir jos Ačės provincijos sukilėlių taikos susitarimą, užbaigusį 30 metų trukusį karą, kuris pareikalavo maždaug 15 tūkst. žmonių gyvybių.
Tarp kitų svarbių jo laimėjimų yra ir tai, kad jis iki praėjusių metų kovo kaip ES pasiuntinys tarpininkavo per Serbijos ir Albanijos derybas dėl Kosovo.

M.Ahtisaari padėjo Kosovui žengti nepriklausomybės keliu, nors jam ir nepavyko pasiekti bendro Serbijos ir Kosovo susitarimo, o Belgradas jį ne kartą kaltino šališkumu.

Nuo Serbijos atsiskyrusiam Kosovui jis rekomendavo nepriklausomybę, bet nesėkmė siekiant abiejų šalių susitarimo buvusiam Suomijos prezidentui buvo skaudus smūgis.
Tas derybas jis nutraukė 2007 m. kovą, o mažiau nei po metų, vasarį, Kosovas vienašališkai paskelbė nepriklausomybę – garsiai protestuojant Belgradui ir Maskvai, bet remiant didelei tarptautinės bendrijos daliai.

Taikos tarpininkas M.Ahtisaari, kurį Norvegijos Nobelio komitetas išrinko iš 197 kandidatų, gaus 10 mln. Norvegijos kronų (3,5 mln. litų). Nobelio taikos laureato paskelbimu baigėsi šiųmetis Nobelio premijų sezonas.

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija vyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 d., kai minimos premijų steigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės. 1896 m. mirusio pramonininko, išradusio dinamitą, premija pirmą kartą buvo įteikta 1901 m.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų