Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidento ir premjerės karas liepsnoja

Prezidento ir premjerės karas liepsnoja
Prezidento ir premjerės karas liepsnoja / AFP nuotr. Argumentas: į politikų konfliktą įsikišo ir specialiosios tarnybos.

Ukrainos saugumo tarnybos tęsia reidus šalies energetikos bendrovėse, o Rusija vėl grasina atjungti dujų tiekimą Kijevui. Ekspertai įsitikinę, kad pastarųjų dienų įvykiai – tai nauja karo tarp premjerės Julijos Tymošenko ir prezidento Viktoro Juščenkos fazė.

Nesėkmingas reidas

Saugumo tarnybos darbuotojai vakar bandė atlikti kratą ir dokumentų poėmį bendrovės "Naftogaz Ukrainy" antrinėje bendrovėje "Ukrtransgaz". Tačiau pareigūnus lydėjo nesėkmė, nes jų paprasčiausiai neįleido į "Ukrtransgaz".

"Naftogaz" juridinio departamento vadovas Serhijus Davydenka pranešė, kad saugumiečiai pažeidė teismo nutarimą sustabdyti tyrimo veiksmus.

Tiriant kovo 2 d. iškeltą baudžiamąją bylą dėl fakto, kad bendrovės "Naftogaz" pareigūnai, iš anksto susitarę su grupe asmenų, užvaldė 6,3 mlrd. kub. m tranzitinių gamtinių dujų už daugiau kaip 7,4 mlrd. grivinų (apie 2,6 mlrd. litų), Ukrainos saugumo tarnybos darbuotojai sulaikė Valstybinės muitinės tarnybos Energetikos regioninės muitinės skyriaus viršininko pavaduotoją Tarasą Šepytką, o trečiadienį atliko tyrimo veiksmus ir nesėkmingai mėgino paimti dokumentus "Naftogaz" centriniame biure.

Tuomet laikinai einantis bendrovės "Naftogaz" valdybos vadovo pareigas Ihoris Dydenka apskundė nutarimą dėl baudžiamosios bylos iškėlimo teisme, kuris savo nutarimu sustabdė tyrimo veiksmus.

Politikų dvikova

Ekspertai mano, kad reidai prieš "Naftogaz" yra prezidento ir premjerės dvikovos išraiška. V.Juščenka pritarė saugumiečių veiksmams, o jo nesutaikoma priešininkė J.Tymošenko pavadino reidą į "Naftogaz" "banalia korupcine kova" ir net užsiminė apie pirmalaikius prezidento rinkimus.

"Kova vyksta dėl 11 mlrd. kub. m dujų, kurios šiandien priklauso Ukrainai, o jas nori pasisavinti šešėlinis susivienijimas "Rosukrenergo", bet vyriausybė neleis to padaryti. Jie norėjo tiesiog paralyžiuoti "Naftogaz" veiklą, sugriauti Ukrainos aprūpinimo gamtinėmis dujomis sistemą, atsiskaitymų sistemą", – sakė J.Tymošenko ir pridūrė, kad su "Rosukrenergo" susijęs V.Juščenka.

O prezidento šalininkai tikina, kad būtent aukščiausi J.Tymošenko vyriausybės pareigūnai pasisavino dalį dujų, kurias "Gazprom" pardavė bendrovei "Rosukrenergo".

Rusija nemiega

Į konfliktą suskubo įsikišti ir Rusija, kurios monopolininkės "Gazprom" sutarčių su "Naftogaz" trečiadienį ieškojo Ukrainos saugumo pareigūnai. Rusijos premjeras Vladimiras Putinas vakar perspėjo Ukrainą, jog jai vėl bus sustabdytas dujų tiekimas, jei kovo 7 d. nesusimokės.

"Jei dėl Ukrainos jėgos struktūrų veiksmų ir kai kurių pareigūnų arešto nebus laiku sumokėta, mes sustabdysime energijos išteklių tiekimą Ukrainai ir galbūt vartotojams Europoje", – vyriausybės prezidiumo posėdyje pareiškė V.Putinas.

Jis pridūrė, Rusiją pasiekia žinios apie bandymus konfiskuoti tranzito sutarties originalą.

"Norime atkreipti į tai Europos Komisijos ir visų dujų vartotojų Europoje dėmesį", – pabrėžė Rusijos premjeras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų