Prieš finišo tiesę

Kandidatai į JAV prezidentus vėl surėmė ietis. Likus šiek tiek daugiau nei savaitei iki prezidento rinkimų, demokratų kandidatas varžovui pažėrė kaltinimų.

Apskųs komisijai

Iki prezidento rinkimų liko kiek daugiau nei savaitė, o Demokratų partijos nacionalinis komitetas metė rimtus kaltinimus Respublikonų partijos kandidato Johno McCaino rinkimų štabui. Anot Baracko Obamos šalininkų, respublikonai pažeidė rinkimų įstatymą ir atitinkamas skundas jau šiandien bus pateiktas Federalinei rinkimų komisijai.

Išanalizavę internete pateiktus duomenis apie respublikonų rėmėjų aukas, B.Obamos štabo darbuotojai teigia, kad J.McCainas neteisėtai gavo net 6653 pinigines perlaidas.

"Informacijos analizė rodo, kad žmonės aukojo lėšas viršydami įstatymų nustatytą limitą", – tvirtina demokratai. Įstatymu nustatyta, kad vienas žmogus negali paremti kandidato didesne nei 2,3 tūkst. JAV dolerių (6,2 tūkst. litų) suma.

J.McCaino štabas šiuos kaltinimus atmeta. Anot respublikonų, didesnes sumas aukojančių žmonių prašoma pervesti pinigus į labdaros fondus ar kokiam nors savo giminaičiui.

Kaltino nesąžiningumu

Strategiškai svarbiose valstijose su rinkėjais susitikę kandidatai ir toliau aktyviai agituoja balsuoti už save. Iš Havajų, kur jis buvo aplankyti savo sergančios močiutės, į Nevadą atvykęs B.Obama užsipuolė varžovą. Nepadorūs telefoniniai skambučiai, klaidinantys elektroniniai laiškai, televizijos reklama, nedori komentarai – taip jis kalbėjo apie respublikonų rinkimų kampanijos metodus.

"Pastaruoju metu jų vykdytą agitaciją galima apibūdinti žodžiais "sakau, ką noriu". Matėme tai anksčiau, matome ir dabar, bet mūsų šaliai to nereikia, – sakė jis. – Amerikiečiai nenori girdėti mūsų vaidų. Jie norėtų išgirsti, kaip mes spręsime bėdas."

Kiek anksčiau B.Obama vos neprarado galimybės tęsti rinkimų kampaniją dėl savo sąjungininkės senatorės Hillary Clinton. Jos šalininkas Philipas I.Bergas per teismą bandė įrodyti, kad Ilinojaus senatorius neturi teisės balotiruotis į JAV prezidento postą, nes nėra gimęs Jungtinėse Valstijose. Tačiau teisėjas Barclay Surrickas šį skundą atmetė.

Bradley efektas

Naujausių apklausų duomenimis, respublikonų kandidatas J.McCainas ir toliau populiarumu atsilieka nuo B.Obamos. Įvairios apklausos rodo skirtingus rezultatus, tačiau didesnis demokratų kandidato populiarumas akivaizdus.

Vis dėlto politologai ragina neskubėti daryti išvadų. Daug rinkėjų dar nėra galutinai apsisprendę, tad gali būti, kad vienas ar kitas kandidatas laimės tik minimalia persvara. Apklausos, apžvalgininkų teigimu, nėra labai tikslios, nes jų vykdytojai nepasiekia visų šalies užkampių.

Be to, analitikai įspėja, kad gali pasikartoti vadinamasis Bradley efektas. Kai 1982 m. į Kalifornijos gubernatoriaus postą balotiravosi Tomas Bradley, per apklausas daug kas sakė palaikysiantis juodaodį kandidatą. Tačiau balsavo priešingai.


Šiame straipsnyje: Obamamccaine

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių