PSO ekspertai: COVID-19 kilmės paieškos „įstrigusios“

Milijonų gyvybių pareikalavusios ir ekonomikas suluošinusios COVID-19 pandemijos ištakų paieškos yra įstrigusios, o laiko efektyviems tyrimams lieka vis mažiau, trečiadienį perspėjo mokslininkai, kuriems Jungtinės Tautos pavedė šią užduotį.

Pirminėje Pasaulio sveikatos organizacijos komandos ataskaitoje, kurioje remiamasi duomenimis, surinktais per sausio mėnesio misiją į Uhaną Kinijoje, kur užfiksuoti pirmieji COVID-19 atvejai, padaryta išvada, kad SARS-CoV-2 virusas tikriausiai peršoko nuo šikšnosparnių žmonėms per tarpinį gyvūną.

Kita hipotezė, kad virusas nutekėjo iš specializuotos Uhano virusologijos laboratorijos, buvo pavadinta „labai mažai tikėtina“.

Tačiau komentare žurnale „Nature“ mokslininkai teigė, kad ta misija buvo tik „pirmasis žingsnis  procese, kuris įstrigo“.

„SARS-CoV-2 kilmės paieškos yra kritinėje vietoje“, – rašė jie.

„Galimybių atlikti šį svarbų tyrimą langas greitai užsiveria“, – pridūrė mokslininkai.

Atsekti biologinį pėdsaką iki ankstyviausių ligos ištakų tampa vis sudėtingiau, nes įrodymai dingsta arba būna sugadinami.

Toks pareiškimas pasirodė praėjus mažiau nei dviem savaitėms po to, kai PSO, siekdama atgaivinti tyrimą, paragino Kiniją perduoti informaciją apie ankstyviausius COVID-19 atvejus.

Ta informacija turėtų apimti duomenis apie 2019 metų gruodį nustatytus 174 užsikrėtimo atvejus, kuriais Kinija nepasidalijo pradinio tyrimo metu, sakė PSO ekspertai.

PSO tyrėjai sakė, kad „buvo susitarta“, jog antrasis tyrimų etapas užpildys šią spragą.

Tačiau Kinija anksčiau šį mėnesį atmetė tokį PSO prašymą sakydama, kad sausio mėnesio tyrimo turėtų pakakti ir kad raginimus pateikti tolesnius duomenis paskatino politika, o ne mokslas.

„Vis mažiau rezultatų“

Pekinas kategoriškai neigia naujojo koronaviruso laboratorinės kilmės versiją.

Amerikiečių žiniasklaida kiek anksčiau pranešė, kad Baltiesiems rūmams antradienį pristatytoje įslaptintoje JAV žvalgybos ataskaitoje apie COVID-19 pandemijos kilmę galutinės išvados nepateikiamos – iš dalies dėl nepakankamos informacijos iš Kinijos.

Tyrimas, kurį JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) užsakė prieš tris mėnesius, neleido pateikti tvirtų išvadų, ar pandeminis koronavirusas persimetė žmonėms nuo kokio nors gyvūno, ar visgi pasklido iš griežtai saugomos laboratorijos Uhane, laikraščiui „The Washingon Post“ nurodė du su tyrimu susipažinę JAV pareigūnai.

Pasak jų, dalis šios ataskaitos galėtų būti išslaptinta artimiausiomis dienomis.

Tuo metu PSO komanda savo komentare pažymi, kad dabartiniai duomenys nepalaiko nutekėjimo iš laboratorijos scenarijaus.

Mokslininkai pabrėžė, kad būtina atsekti ankstyviausius COVID-19 atvejus tiriant pranešimus apie užsikrėtimą ir atliekant antikūnų tyrimus Kinijoje ir už jos ribų.

Jie taip pat paragino toliau tirti laukinių gyvūnų fermas ir laukinius šikšnosparnius.

„Kadangi SARS-CoV-2 antikūnų mažėja, tolesnių mėginių rinkimas ir žmonių, kurie galėjo būti paveikti iki 2019 metų gruodžio, testavimas duos vis mažiau rezultatų“, – nurodo mokslininkai.

Jie pridūrė, kad daugelis laukinių gyvūnų fermų, kurios domina tyrėjus, buvo uždarytos, o juose laikyti gyvūnai – paskersti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jankių darbas. Paleido virusą ir bandė apkaltinti Kiniją, tik nepavyko. O netrukus teks nuleidus uodegą prisipažinti. Bus trečias didysis JAV pralaimėjimas po Vietnamo ir Afganistano...

Anonimas

Anonimas portretas
Na tikrai nedrasu apkaltinti Amerikos karines bio laboratorijas kurios finansuoja PSO. Corona virusas sukurtas pries 10 metu kuri tobulino Amerikieciu kontroliuojamoj ir finansuojamoje Uhano laboratorijoje. Sukurta virusa SPECIALIAI Amerikos kariskiai per apmokymus paleido Kinijoje kad apkaltinti biologiniu terorizmu DIDZIAUSIA pasaulio ekonomika.

Česlovas

Česlovas  portretas
Ir kaip man tiketi ir pasitiketi mokslu kuris vercia skiepintis, kai tas mokslas bejegis net viruso kilme nustatyti :)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių