Pereiti į pagrindinį turinį

Ragina priimti bėglį

2013-07-04 23:59

"WikiLeaks" įkūrėjas Julianas Assange’as vakar paragino Europos šalis nepasiduoti JAV spaudimui ir priimti žvalgybinę informaciją nutekinusį bėglį Edwardą Snowdeną.

"ES valstybės, visų pirma – Prancūzija ir Vokietija, turėtų jį kuo šilčiausiai priimti, kad ir koks būtų statusas", – sakoma J.Assange’o komentare, parašytame drauge su žiniasklaidos teisių gynimo grupės "Reporteriai be sienų" (RSF) vadovu.

Primindamas ES 2012 m. gautą Nobelio taikos premiją, J.Assange’as sakė: "Europa privalo pasielgti tinkamai ir parodyti savo norą ginti informacijos laisvę, kad ir kokių turėtų nuogąstavimų dėl savo "geriausių draugių" Jungtinių Valstijų politinio spaudimo."

Savo ir RSF vadovo Christophe’o Deloire komentare J.Assange’as teigia, kad visuomeninę E.Snowdeno nutekinimų vertę parodė jo pranešimai apie JAV vykdytą didelio masto šnipinėjimą Europos diplomatinėse misijose ir biuruose.

E.Snowdenas Maskvos oro uosto tranzitinėje zonoje yra nuo birželio 23-iosios. Jis stengiasi išvengti JAV kaltinimų šnipinėjus, kurie jam buvo pateikti už paskelbtą informaciją apie didžiulio masto telefonų ir interneto stebėjimo programą. Jis 21 valstybei pateikė prašymus dėl politinio prieglobsčio.

O JAV ambasadorius Estijoje Jeffrey D.Levine’as buvo iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją pasiaiškinti dėl skandalo, susijusio su pranešimais apie JAV vykdytą Europos šalių institucijų šnipinėjimą.

"Estijai interneto laisvė yra labai svarbus principas, esame Interneto laisvės koalicijos narė ir būsime jos pirmininkė. Remiamės esminiu principu, kad turi būti užtikrinta žmonių duomenų ir privatumo apsauga internete", – sakė užsienio reikalų ministras Urmas Paetas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų