Pereiti į pagrindinį turinį

Reformomis dar nekvepia

2012-11-16 23:59

Kinija pristatė naują vadovybę, kurį šalies vairą laikys artimiausią dešimtmetį. Ekspertai apgailestauja, kad reformatoriams joje vietos neatsirado.

Milžiniška atsakomybė

Viceprezidentas Xi Jinpingas, kitąmet kovą pakeisiantis prezidentą Hu Jintao, vakar į sceną išvedė atnaujintą šalies vadovybę. Stovėdamas pirma kitų šešių Politinio biuro Nuolatinio komiteto narių, jis sakė, kad naujajai vyriausybei tenka milžiniška atsakomybė, tačiau ji kovos dėl geresnio visų 1,3 mlrd. Kinijos žmonių gyvenimo.

Be Xi Jinpingo, nuo devynių iki septynių narių sumažintą Politinio biuro Nuolatinį komitetą sudarys Li Keqiangas, kuris perims premjero postą iš Wen Jiabao, vicepremjeras Zhang Dejiangas, Šanchajaus partijos pirmininkas Yu Zhengshengas, propagandos vadovas Liu Yunshanas, vicepremjeras Wang Qishanas ir Tiandzino partijos pirmininkas Zhang Gaoli.

Visi paminėti asmenys politikos ekspertų laikomi konservatyviosios linijos šalininkais.

Pirmtako priešingybė

Tiesa, pats Xi Jinpingas vakar sulaukė gerų atsiliepimų ir palankių palyginimų su pirmtaku Hu Jintao, kuris paprastai atrodydavo šaltas ir sustingęs. Žengdamas į Didžiosios liaudies salės sceną penktadaliui žmonijos vadovaujantis vyras buvo atsipalaidavęs, šypsojosi ir net atsiprašė, kad privertė susirinkusius laukti.

"Šis vadovas bent jau kalba kaip žmogus. Kita nekomentuosiu", – tinklaraštyje rašė žinomas Kinijos žurnalistas Gong Xiaoyue.

Xi Jinpingas kalbėjo gana atvirai ir tiesmukai: "Mūsų žmonės trokšta geresnio išsilavinimo, stabilaus darbo, geresnių atlyginimų, didesnio socialinio saugumo, pažangesnės sveikatos apsaugos."

Singapūro nacionalinio universiteto politologas Bo Zhiyue irgi pritarė nuomonei, kad Xi Jinpingas bus kitokio plauko lyderis.

"Jis turi daugiau asmeniškumo. Jis yra paprastas žmogus. Jis gali dirbti su visais, ką sutiks. Jis žemiškesnis asmuo", – sakė ekspertas.

Laukia ne žodžių, o darbų

Bet permainos ir rezultatai bus gerokai svarbesni nei vadovavimo stilius. Jokių konkrečių pasiūlymų vakar iš Xi Jinpingo lūpų nenuskambėjo.

Naujoji valdžia šalies vairą perėmė tokiu metu, kai ekonominis augimas lėtėja ir gali pakirsti pagrindinį pasitikėjimo partijos valdymu veiksnį – pažadą nuolat gerinti šalies žmonių gyvenimo sąlygas.

Be to, partijos vienybė patiria išbandymą dėl nesmagaus skandalo, kuris įtraukė vieną buvusį Xi Jinpingo Politinio biuro kolegą Bo Xilai. Šio žmona sėdo už grotų už brito verslininko nužudymą, o jis pats turėtų stoti prieš teismą dėl kaltinimų korupcija.

Kinijoje nuolat pasitaiko lokalių neramumų, kuriuos dažnai išprovokuoja visuomenės pasipiktinimas dėl korupcijos, piktnaudžiavimo valdžia, taip pat daugybė pykčio protrūkių tarp milijonų žmonių, kuriuos aplenkia naujojo šalies suklestėjimo atnešta gerovė.


Xi Jinpingas

* Gimė Pekine 1953 m., jo tėvas Xi Zhongxunas buvo vienas Komunistų partijos steigėjų.

* Augo kaip privilegijuoto elito narys, bet kaip ir daugelis jaunų išsilavinusių kinų, per Mao Zedongo 1966–1976 m. kultūrinę revoliuciją buvo išsiųstas į kaimą gyventi ir dirbti paprastų darbų su valstiečiais.

* Studijavo prestižiniame Pekino universitete "Tsinghua", o 1985 m. stažavosi žemės ūkio srityje ir gyveno vienoje šeimoje Jungtinėse Valstijose.

* 2007 m. trumpai vadovavo partijos skyriui Šanchajuje, 2008 m. tapo viceprezidentu.

* Vedęs žinomą Kinijos muzikos žvaigždę ir aktorę Peng Liyuan, turi dukrą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų