Pereiti į pagrindinį turinį

Rinkimus vainikavo šūviai ir mirtis

2012-09-06 23:59
Rinkimus vainikavo šūviai ir mirtis
Rinkimus vainikavo šūviai ir mirtis / AFP nuotr.

Vienas žmogus žuvo, vienas buvo rimtai sužeistas, kai antradienio vakarą užpuolikas pradėjo šaudyti per Kvebeko rinkimus laimėjusių separatistų lyderės pergalės kalbą.

Grįžo užbaigti kalbos

Išrinktąją premjerę Pauline Marois nuo scenos greitai nuvedė asmens sargybiniai, bet po kelių minučių ji grįžo pastebimai sukrėsta, bet nenukentėjusi, ir greitai užbaigė savo kalbą.

Išpuolis buvo įvykdytas žiniasklaidai prognozuojant, kad P.Marois Kvebeko partija laimėjo antradienio rinkimus.

Per antradienio balsavimą šioje Kanados provincijoje, kur dauguma gyventojų kalba prancūziškai, nuo valdžios buvo nušalintas tris kadencijas dirbęs premjeras Jeanas Charest ir jo liberalai. Jeigu prognozuojami rinkimų rezultatai pasitvirtins, 63 metų P.Marois taps pirmąja Kvebeko premjere moterimi.

"Anglai prabunda!"

Žmogus, kuris, kaip įtariama, šaudė per P.Marois pergalės kalbą sausakimšoje koncertų salėje didžiausiame provincijos mieste Monrealyje, buvo greitai areštuotas. Manoma, kad jis buvo pradėjęs šaudyti ir lauke netoli salės.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip areštuojamas vyras šaukia: "Anglai prabunda! Tai bus suknistas atlygis!" Tai rodytų, kad šaudymo motyvas galėjo būti angliškai kalbančios mažumos nuogąstavimai dėl Kvebeko nepriklausomybės nuo Kanados.

Kvebeko partija remia nepriklausomybę nuo Kanados, kurioje bendrai dauguma gyventojų kalba angliškai, tačiau greitai atsiskirti tikriausiai nesieks, nes manoma, kad rinkėjams labiau rūpėjo nutraukti J.Charest valdymą, o ne siekti nepriklausomybės.

Tačiau prieš pat šaudymą P.Marois buvo pasakiusi: "Kvebeko ateitis yra būti suverenia šalimi."

Rinkėjai nusivylė

Kvebeko partija rinkimus laimėjo rinkėjams nusivylus devynerius metus trukusiu liberalų valdymu, po pasirodžiusių įtarimų korupcija ir ne vieną mėnesį kas vakarą vykusių studentų protestų prieš planuojamą mokesčio už mokslą didinimą.

Keliose rinkimų apylinkėse rezultatai dar nebaigti skaičiuoti, tačiau atrodo, kad Kvebeko partija gavo maždaug 32 proc. balsų – tik kiek daugiau nei liberalai – ir kad P.Marois vadovaus mažumos vyriausybei.

Tačiau ilga regiono premjero J.Charest politinė karjera, regis, žlunga. Savo mieste Šerbruke J.Charest gavo 34,7 proc. balsų ir pralaimėjo Kvebeko partijos kandidatui Serge'ui Cardinui, už kurį balsavo 42,41 proc. rinkėjų.

Nors J.Charest – tik antras nuo šeštojo dešimtmečio Kvebeko premjeras, dirbęs tris kadencijas, – galėjo pasigirti gerais rezultatais ekonomikos srityje ir tvirta rinkimų kampanija, jam nepavyko įtikinti rinkėjų. Jo taktika apėmė ir baimės dėl nepriklausomybės kurstymą.

Jauni veidai

Rinkėjų aktyvumas buvo didelis – 125 parlamentarus rinko beveik 6 mln. rinkėjų.

Žmonės, regis, palaikė studentų pusę. Leo Bureau-Blouinas yra tarp naujų su Kvebeko partijos vėliava išrinktų veidų. Jis įveikė vieną liberalų ministrą ir būdamas 20-ies yra jauniausias visų laikų Kvebeko nacionalinės asamblėjos narys.

Kvebeko ateities koalicija, kuri prieš rinkimus su savo permainų ir seno separatistų bei federalistų ginčo užbaigimo žinia pagal populiarumą buvo iškilusi į antrą vietą, liko trečia.

Anksčiau prie rinkimų apylinkių balsuoti atėję žmonės sakė, kad labai nori naujos vyriausybės, bet atrodė nesutariantys nepriklausomybės klausimu.

Viena penktą dešimtį metų einanti moteris, kuri atėjo su plakatu "Balsuok širdimi", sakė, kad svajoja apie nepriklausomą Kvebeką, "mažą šalį, kurią lengviau valdyti", ir mokančią geriau tvarkyti savo didžiulius gamtos išteklius.

Už jos stovinti Therese Boily, vaikaičių jau turinti imigrantė iš Prancūzijos, buvo nusiteikusi skeptiškai. "Nepriklausomybė? Iš tikrųjų nepalaikau. Paprastai viskas keičiasi į bloga", – sakė ji.

Per rinkimų kampaniją lyderiai ginčijosi dėl darbo vietų ir ekonomikos, sveikatos apsaugos ir kitų socialinių klausimų.

Referendumas – dar negreitai

J.Charest galėjo inicijuoti šiuos rinkimus siekdamas nuslopinti studentų protestus ir išvengti tyrimų komisijos knaisiojimosi dėl kaltinimų korupcija, susijusių su vyriausybinių statybų sutarčių skirstymu.

Tačiau pagrindinis jo raginimas buvo susijęs su siekiu sustabdyti separatistus, kad jie neiškiltų.

Kvebekas jau du kartus atmetė nepriklausomybę – 1980 ir 1995 m., bet praėjusį referendumą federalistai laimėjo maža persvara.

Tačiau P.Marois yra sakiusi, kad trečią referendumą dėl nepriklausomybės rengtų tik tuo atveju, jei pergalė būtų garantuota, o tai mažai tikėtina turint omenyje, kad šiuo metu atsiskirti sutinka vos trečdalis kvebekiečių.

Be to, referendumui nepritaria nei liberalai, nei Kvebeko ateities koalicija, nuo kurios priklauso jėgų pasiskirstymas Nacionalinėje asamblėjoje.

Kanados premjeras Stephenas Harperis dar prieš minėtą kruviną išpuolį pasveikino P.Marois, bet paragino kvebekiečius "senų praeities konstitucinių mūšių neperžiūrinėti iš naujo".

"Taip pat norėčiau padėkoti darbą baigiančiam premjerui J.Charest už jo vadovavimą ir atsidavimą Kvebeko žmonėms", – pridūrė S.Harperis.


Kvebeko istorija

1534 m. prancūzų naujakuriai užėmė teritoriją, kurioje įsikūręs dabartinis Kvebekas.

1756 m. per Septynerių metų karą britai užėmė Kvebeką ir sukūrė Kvebeko provinciją – į ją ėmė plūsti anglakalbiai naujakuriai.

1968 m. sukurta Kvebeko partija.

1970 m. radikalai separatistai pagrobė pareigūną britą ir nužudė Kvebeko darbo ministrą Pierre'ą Laporte'ą.

1976 m. Kvebeko partija laimėjo provincijos rinkimus.

1980 ir 1995 m. Kvebeko rinkėjai per referendumus nepritarė, kad būtų atskirti nuo Kanados.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų