Rumunija ir Bulgarija taria „taip“ ES ir Kanados prekybos sutarčiai

  • Teksto dydis:

Su Otava dėl bevizio režimo savo piliečiams susitarusios Rumunija ir Bulgarija penktadienį pareiškė, kad nebeblokuos Europos Sąjungos (ES) ir Kanados laisvosios prekybos sutarties.

Abi šalys anksčiau skelbė, kad ES ir Kanados laisvosios prekybos sutarčiai (CETA) pritars tik po to, kai Kanada visiems jų piliečiams suteiks bevizį režimą.

„Kartu su Rumunijos prezidentu (Klausu Iohannisu (Klausu Johanisu)) gavome tinkamas rašytines garantijas, kad iki 2017 metų gruodžio 1 dienos Kanada panaikins vizų režimą visiems mūsų piliečiams“, – pareiškė Bulgarijos premjeras Boyko Borisovas (Boikas Borisovas).

„Esant tokioms aplinkybėms, nusprendėme paremti (CETA) sutartį“, – pareiškė jis reporteriams Briuselyje vykstančiame ES aukščiausiojo lygio susitikime.

K. Iohannisas taip pat patvirtino, kad Rumunija pasiekė „pagrįstą susitarimą“ su Kanada.

„Kanada pasilieka teisę laikinai įvesti vizas tuo atveju, jeigu neteisėtų migrantų skaičius viršys tam tikrą ribą“, – pridūrė jis.

CETA, dėl kurios derėtasi net septynerius metus, įsigalios tik tuo atveju, jeigu ją vienbalsiai patvirtins visos ES valstybės narės.

Tačiau, likus vos kelioms dienoms iki spalio 27 dieną planuojamo pasirašymo, CETA likimas vis dar nėra aiškus, nes sutartį vis dar blokuoja Belgijos Valonijos regiono parlamentas.

ES derybininkai penktadienį toliau bando perkalbėti Valonijos vyriausybės vadovą, tačiau pažangos dar nepadarė.

Tuo tarpu B. Borisovas įspėjo, kad Valonijos veto „sukuria neapibrėžtumą“ ir gali būti „labai pavojingas“ Europos blokui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių