Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija – išvarginta nuolatinės vasaros

2012-11-05 13:52
Rusija – išvarginta nuolatinės vasaros
Rusija – išvarginta nuolatinės vasaros / Scanpix nuotr.

Praėjusį sekmadienį daugelio rusų elektroniniai prietaisai automatiškai perėjo prie žiemos laiko. Bet tai buvo klaida. Rusai toliau gyvena pagal vasaros laiką, bet nuo jo jau gerokai pavargo.

Entuziazmas nuslopo

Nuo 2011 m. pavasario Rusija ištisus metus gyvena pagal vasaros laiką. Pernai balandį tuometis prezidentas Dmitrijus Medvedevas pasirašė įstatymą „Apie laiko apskaičiavimą“ ir panaikino žiemos ir vasaros laikų kaitaliojimą.

Toks sprendimas iš pradžių sulaukė didelio visuomenės palaikymo. Rusijos visuomenės nuomonės tyrimų centro duomenimis, 2011 m. vasarį šią iniciatyvą palaikė 73 proc. šalies gyventojų.

Tačiau šiemet vasarį pritariančių sumažėjo iki 44 proc., o rugsėjį – iki 35 proc. Vis dažniau pasigirsta raginimų grįžti prie vasaros ir žiemos laiko.

Kenčia futbolo sirgaliai

Valstybės Dūmos Sveikatos apsaugos komiteto pirmininkas Sergejus Kalašnikovas teigė, kad rusai praėjusią žiemą išgyveno kamuojami streso būsenos.

„Praėjusią žiemą, palyginti su ankstesnėmis, staigiai padaugėjo greitosios pagalbos iškvietimų, širdies ir kraujagyslių ligų ir apskritai visų ligų, kurios susijusios su stresu“, – sakė parlamentaras.

Nuomonę šiuo klausimu išsakė ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Jis prisipažino, kad jam sunku keltis rytais pagal vasaros laiką. Šalies vadovas vasarį pasiūlė aptarti laiko keitimo klausimą su ekspertais ir visuomene.

Grąžinti vasaros ir žiemos laiką ragina ir vertybinių popierių biržų prekiautojai, kurie nori, kad laiko skirtumas tarp Maskvos ir Londono būtų vienodas. Mat dabar kintantis laiko skirtumas trumpina aktyvios prekybos laiką Rusijos rinkoje.

Nusivylę jaučiasi net futbolo gerbėjai. Nuo praėjusio sekmadienio Europos čempionatų varžybos jiems prasideda valanda vėliau, arčiau vidurnakčio.

Klausimas pakibo ore

S.Kalašnikovas pateikė Valstybės Dūmai svarstyti įstatymo pataisas, kurios grąžintų vasaros ir žiemos laiką. Parlamentaras laukia vyriausybės reakcijos, bet ši delsia.

„Bandėme išsiaiškinti, kas konkrečiai užsiima šiuo klausimu, ir supratome, kad niekas, – interneto portalui gazeta.ru anonimiškai sakė šaltinis vyriausybėje. – D.Medvedevas nenori skubinti šio klausimo. V.Putinas, nors pasisakė šiuo klausimu, konkrečių pavedimų niekam nedavė. Taigi dabar viskas pakibo ore.“

Bet šaltinis pridūrė, kad padėtis gali pasikeisti bet kurią akimirką, ir neribotam laikui atidėtas sprendimas gali būti priimtas visiškai netikėtai.


Vasaros laikas

Šiuo metu vasaros ir žiemos laiką kaitalioja daugiau nei 110 pasaulio valstybių, tarp jų – beveik visos Europos valstybės, JAV (išskyrus Arizonos valstiją ir Havajus), Kanada, Australija. Laiką kaitalioti atsisakė Nepriklausomų valstybių sandraugos narės Vidurio Azijoje, Baltarusija, Kazachstanas ir Gruzija. Tarp valstybių, kurios niekada nesukinėjo laikrodžio rodyklių, yra Kinija, Pietų Korėja ir Japonija.

Ukrainoje pastaraisiais metais verda diskusijos dėl perėjimo prie pastovaus laiko. Parlamentarai jau ne kartą siūlė svarstyti atitinkamą įstatymą. Tikėtina, kad jau kitąmet ukrainiečiams sukti laikrodžio rodyklių nebereikės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų