Rusija sako atsakysianti į galimas naujas ES sankcijas

Rusija ketvirtadienį pareiškė, kad jei Europos Sąjunga Maskvai paskelbs naujų sankcijų dėl opozicionieriaus Aleksejaus Navalno įkalinimo ir susidorojimo su protestuotojais, ši atsakys blokui tuo pačiu.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) anksčiau šią savaitę sakė, kad jis pasiūlys blokui įvesti naujų sankcijų Rusijai, smerkdamas A. Navalno įkalinimą ir represijas.

Tokie J. Borrellio komentarai nuskambėjo jam kreipiantis į Europos Parlamentą po pamąstyti privertusio praėjusios savaitės vizito Rusijoje, kurio metu Kremlius išvarė tris Europos diplomatus.

„Norėčiau įspėti mūsų ES partnerius nežengti skubotų žingsnių“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Pasak jos, į bet kokias naujas sankcijas „neišvengiamai bus proporcingai sureaguota“.

A. Navalno bendražygiai paragino ES taikyti tikslines sankcijas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimiems oligarchams, kuriuos jie kaltina saugant jo turtus ir finansuojant jo režimą.

ES santykiai su Maskva yra įtempti nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymą ir pradėjo kurstyti karą Ukrainoje.

Įtampa tarp ES ir Rusijos smarkiai paaštrėjo po A. Navalno sulaikymo ir įkalinimo.

Sausio 17 dieną A. Navalnas grįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po rugpjūtį įvykdyto jo apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Opozicionierius dėl šio apnuodijimo kaltino Rusijos specialiąsias tarnybas ir V. Putiną.

A. Navalnas buvo sulaikytas vos atskridęs į vieną Maskvos oro uostą, o šis žingsnis daugelyje Rusijos miestų išprovokavo masines demonstracijas, per kurias saugumo pajėgos sulaikė daugiau kaip 10 tūkst. žmonių. Dėl šio griežto protestų malšinimo policija buvo kaltinama įgaliojimų viršijimu ir nereikalingu smurtu.

Praėjusią savaitę A. Navalnas buvo beveik trejiems metams pasiųstas už grotų dėl lygtinės bausmės sąlygų pažeidimo tuo metu, kai gydėsi Vokietijoje.

A. Navalno regioninio tinklo vadovas Leonidas Volkovas paragino opozicionieriaus šalininkus sekmadienį vakare pademonstruoti paramą ir 15 minučių prie savo namų įjungti telefonų žibintuvėlius.

ES šalių užsienio reikalų ministrai vasario 22 dieną vyksiančiame susitikime aptars baudžiamąsias priemones ir galimas sankcijas Kremliui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Gal

>Gal portretas
O gal padaryti, kad "Nord Stream 2" niekada neatsidarytu, o swbasis dujotekis uzsidarytu? Is ko tada putleris savo nama baigs statytis?

Gal

Gal portretas
dar per šalti orai sankcijoms, o tai dar "suges" dujotiekis į ES, o Nord Stream 2 dar nebaigtas....

Anonimas

Anonimas portretas
NEATSAKYS. Putino liberastine gauja yra minkstakiausiai ir priklauso nuo Amerikos bankininku sionistiniu fasistu. Chalujai be pono leidimo negali nieko rimto daryti. PASITYCIOKIM is liberas-pide.ra.si.nes RUSIJOS
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių