Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijos armija: "Pas priešą geriau"

2009-07-03 23:59
Pasirinkimas: neapsikentę pragariškų sąlygų Rusijos kariai net bėga pas priešą.
Pasirinkimas: neapsikentę pragariškų sąlygų Rusijos kariai net bėga pas priešą. / AFP nuotr.

Rusijos armiją graužia vėžys. Tai dar kartą įrodė vieno rusų kareivio pabėgimas iš dalinio į Gruziją, su kuria Rusija praėjusiais metais kariavo.

"Nelaikė žmogumi"

Rusijos armijos eilinis Dmitrijus Artemjevas trečiadienį dezertyravo iš savo karinio dalinio, esančio Perevio kaime ties Gruzijos Sačcherio rajono ir Pietų Osetijos Džavos rajono riba. Karys kreipėsi į Jungtinių Tautų atstovus, o šie jį perdavė Gruzijai.

Kalbėdamasis su Gruzijos žurnalistais D.Artemjevas pareiškė, kad kariniame dalinyje su juo buvo elgiamasi labai blogai.

"Mane mušė, net žmogumi nelaikė, – pasakojo karys. – Aš žinojau, kad Gruzijoje yra dar vienas bėglys iš Rusijos armijos, todėl nusprendžiau pasekti jo pavyzdžiu. Noriu gyventi Gruzijoje."

Įkvepiantis pavyzdys

Rusijos pareigūnai pradėjo derybas dėl bėglio sugrąžinimo, tačiau abejotina, ar jos bus sėkmingos. Mat vienas panašus atvejis jau yra buvęs.

Sausio pabaigoje iš karinio dalinio Pietų Osetijoje pabėgo Rusijos seržantas Aleksandras Gluchovas. Jis pasidavė Gruzijos policininkams ir paprašė suteikti jam prieglobstį Gruzijoje. Karys taip pat teigė, kad neapsikentė nestatutinių santykių ir skurdo, kuriame skendo jo dalinys.

Iš pradžių Rusijos pareigūnai tikino, kad A.Gluchovą pagrobė Gruzijos specialiosios pajėgos ir privertė skleisti melą, tačiau vėliau karį apkaltino dezertyravus. Rusijos generalinė prokuratūra nusiuntė į Gruziją prašymą išduoti vaikiną, tačiau gavo neigiamą atsakymą.

Birželio pabaigoje Gruzija suteikė A.Gluchovui pabėgėlio statusą. Jam buvo skirtas laikinas būstas ir darbas.

Tą patį netrukus gali gauti ir D.Artemjevas. Gruzijos pabėgėlių reikalų ministerija jau svarsto jo prašymą.

Tuščias jėgos demonstravimas

D.Artemjevo pabėgimas iš dalinio – didelis smūgis Rusijos armijai, kuri stengiasi ne tik Gruzijai, bet ir visam pasauliui parodyti savo galią. Būtent Rusijos pietvakariuose dabar vyksta didelio masto operatyvinės strateginės pratybos "Kaukazas 2009", kuriose dalyvauja Šiaurės Kaukazo apygardos ir Rusijos karinių bazių Abchazijoje bei Pietų Osetijoje daliniai.

Pratybose dalyvauja apie 8,5 tūkst. karių, 200 tankų, 450 šarvuotųjų mašinų ir 250 artilerijos pabūklų.

Rusijos generalinis štabas jų pradžioje pagyrūniškai pareiškė, kad karinės pratybos "Kaukazas 2009" padės stabilizuoti padėtį Rusijos pietuose, taip pat užkirsti kelią Gruzijos karinėms avantiūroms prieš Abchaziją ir Pietų Osetiją.

"Dabartinė Gruzijos vadovybė neatsisakė naujų karinių avantiūrų prieš Abchaziją ir Pietų Osetiją ir vis mėgina spręsti teritorijos klausimą jėgos metodais",– pirmadienį pareiškė aukštas Rusijos generalinio štabo atstovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų