Rusų žiniasklaida: Xi Jinpingas žada naują postūmį Rusijos ir Kinijos santykiams

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pirmadienį atvykęs į Maskvą sakė, kad pirmasis nuo karo Ukrainoje pradžios jo valstybinis vizitas Rusijoje suteiks „naują postūmį“ dvišaliams santykiams.

„Esu įsitikinęs, kad vizitas bus vaisingas ir suteiks naują postūmį sveikam ir stabiliam Kinijos ir Rusijos santykių plėtojimui“, – Maskvos oro uoste žurnalistams, įskaitant Rusijos valstybinės žiniasklaidos atstovus, sakė Xi Jinpingas.

Xi Jinpingą ant raudono kilimo pasitiko karinis pučiamųjų orkestras, kuris grojo abiejų šalių himnus, ir ministro pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Černyšenka, parodė Rusijos valstybinė žiniasklaida.

Kinijos lyderis apibūdino dvišalius ryšius kaip įžengusius į „naują erą“ ir pakartojo Kremliaus padėjėjo Jurijaus Ušakovo praėjusią savaitę išsakytus komentarus, kad Xi Jinpingas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vizito metu pasirašys dokumentus glaudesniems ryšiams užmegzti.

„Nepastoviame ir permainų kupiname pasaulyje Kinija ir toliau bendradarbiaus su Rusija, kad apsaugotų tarptautinę sistemą, kurios pagrindas yra Jungtinės Tautos“, – pridūrė Xi Jinpingas, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūros.

Rusiją ir Kiniją jis pavadino „geromis kaimynėmis“ ir „patikimomis partnerėmis“.

Ragina Xi Jinpingą pasinaudoti įtaka Rusijai

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pareiškė tikinti, jog Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) per savo vizitą Maskvoje pasinaudos Pekino įtaka ir sieks, kad karas būtų nutrauktas.

„Ukraina atidžiai stebi Kinijos prezidento vizitą į Rusiją. Tikimės, kad Pekinas pasinaudos savo įtaka Maskvai ir privers ją nutraukti agresyvų karą prieš Ukrainą“, – sakė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olehas Nikolenka naujienų agentūrai AFP atsiųstame komentare.

Jungtinė Karalystė pirmadienį pareiškė, kad Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) turėtų laikytis V. Pekino deklaruojamos paramos teritoriniam vientisumui ir reikalauti, kad Rusija nutrauktų karą Ukrainoje.

„Tikimės, kad prezidentas Xi Jinpingas pasinaudos šia galimybe ir paspaus Rusijos prezidentą (Vladimirą) Putiną nutraukti Ukrainos miestų, ligoninių, mokyklų bombardavimą, sustabdyti kai kuriuos žiaurumus, kuriuos matome kasdien“, – teigė JK premjero Rishi Sunako (Rišio Sunako) atstovas spaudai, Xi Jinpingui ir V. Putinui rengiantis susitikti Maskvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaclovas

Vaclovas portretas
Si žada naują postūmį. Įdomu, ar išstums Rusiją iš buvusių Kinijos žemių iki Baikalo ežero, kurį kinai vadina Šiaurės jūra.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių