Sakartvelo prezidentė prieš rinkimus šalyje nusiteikusi gana optimistiškai

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili, besipriešinanti dabartinės šalies vyriausybės prorusiškai krypčiai, teigia esanti „gana optimistiškai nusiteikusi“ prieš šį mėnesį vyksiančius „gyvybiškai svarbius“ parlamento rinkimus.

Spalio 26 dieną šalyje vyks parlamento rinkimai, kuriuose valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ susigrums su provakarietiška opozicija.

Apžvalgininkai teigia, kad rinkimų rezultatai nulems Sakartvelo ateitį, ir apibūdina juos kaip pasirinkimą tarp Rusijos ir Vakarų, nors praėjo jau daugiau nei trys dešimtmečiai nuo tada, kai 1991 metais, žlugus Sovietų Sąjungai, Tbilisis įgijo nepriklausomybę.

„Turėsime pusiau referendumą dėl pasirinkimo tarp Europos ir grįžimo į neaiškią rusišką praeitį“, – interviu telefonu AFP sakė Prancūzijoje gimusi S. Zurabišvili, pavadinusi rinkimus „gyvybiškai svarbiais“ ir teigusi, kad yra „gana optimistiškai nusiteikusi“, jog Sakartvelo  rinkėjai aiškiai pasisakys už ES ir europietišką kryptį.

„Esu gana optimistiškai nusiteikusi, kad Sakartvelo gyventojai, kurių 80 procentų pastaruosius tris dešimtmečius pasisakė už Europą, neketina staiga pakeisti savo nuomonės“, – sakė ji.

Valdančioji partija, kurią slapta kontroliuoja milijardierius Bidzina Ivanišvilis, siekia laimėti superdaugumą, kuri leistų konstituciškai uždrausti provakarietiškas opozicines partijas.

2012 metais atėjusi į valdžią „Sakartvelo svajonė“, iš pradžių vykdžiusi liberalią provakarietišką politiką, per pastaruosius dvejus metus sustiprino savo antivakarietiškas ir antiliberalias pozicijas.

Briuselis ne kartą įspėjo Sakartvelą, kad šis tolsta nuo savo deklaruojamo siekio įstoti į ES.

72 metų S. Zurabišvili sakė, kad jei valdančioji partija laimės rinkimus, Sakartvelas dar labiau „nutols nuo demokratijos“ ir grįš į praeitį, kurios taip sunkiai stengėsi atsikratyti.

„Tai praeitis, kurioje Sakartvelas nebeturi visiško suvereniteto ir nepriklausomybės“, – sakė prezidentė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių