Pereiti į pagrindinį turinį

Šaltojo karo dvelksmas

2010-06-30 23:59
Priedanga: šiame name Naujajame Džersyje gyveno paprastais amerikiečiais apsimetę Rusijos šnipai, pasivadinę sutuoktiniais Richardu ir Cynthia Murphy, bei rinkę informaciją apie...
Priedanga: šiame name Naujajame Džersyje gyveno paprastais amerikiečiais apsimetę Rusijos šnipai, pasivadinę sutuoktiniais Richardu ir Cynthia Murphy, bei rinkę informaciją apie... / AFP nuotr.

Dešimties Rusijos šnipų areštas Jungtinėse Valstijose apstulbino amerikiečius ir pažadino prisiminimus apie Šaltąjį karą.

Smūgis šnipų tinklui

Jungtinės Valstijos pirmadienį pranešė suėmusios dešimt slaptas užduotis vykdžiusių asmenų, įtariamų priklausius Rusijos šnipų tinklui, kurio veiklą Federalinis tyrimų biuras (FTB) slapta stebėjo ilgiau nei dešimtmetį.

Vienuoliktas įtariamasis, 54 metų Kanados pilietis Robertas Christopheris Metsosas vakar buvo suimtas Kipre, kai bandė išskristi į Budepaštą. Jis bus išduotas Jungtinėms Valstijoms.

JAV tarnyboms pavyko suduoti smūgį agentų tinklui, kuriam buvo pavesta slapta įsiskverbti į Amerikos politiką formuojančius sluoksnius ir teikti informaciją Maskvai.

Areštai atlikti keturiuose šalies miestuose: Vašingtone, Niujorke, Bostone ir Arlingtone. Teismas neleido įtariamųjų paleisti už užstatą.

Maskvos duota užduotis

"Buvote pasiųsti ilgalaikei komandiruotei į JAV, – sakoma FTB iššifruotoje žinutėje, kuri esą buvo pasiųsta dviem agentams iš Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) būstinės Maskvoje 2009 m. – Jūsų išsilavinimas, bankų sąskaitos, automobilis, namas ir kita skirti vieninteliam tikslui: įvykdyti pagrindinę misiją, tai yra užmegzti ir plėtoti ryšius JAV politiką formuojančiuose sluoksniuose ir siųsti duomenis į centrą (Maskvoje – red. past.)."

Teisingumo departamento paskelbti kaltinimai atrodo panašūs į trilerio apie šnipus apmatus: juose minimi šifruoti pranešimai, suklastotos tapatybės, parkuose užkasti pinigai ir viešbučių kambariuose slapta įtaisytos vaizdo kameros.

Uždari tinklai

Pasitelkę modernias technologijas, šnipai keisdavosi informacija ir perduodavo ją Rusijos pareigūnams per uždarus belaidžius tinklus.

Šių metų kovą įtariamoji Anna Chapman išsitraukė nešiojamąjį kompiuterį viename Manhatano knygyne. Tuo pat metu gatvėje buvo pastebėtas Rusijos vyriausybės pareigūnas, rankoje laikantis lagaminėlį. Pasisukiojęs prie parduotuvės maždaug 20 minučių, jis pasišalino. Juodu sekę JAV pareigūnai tuo metu užfiksavo užmegztą kompiuterinį ryšį.

Kitas įtariamasis Michailas Semenka sėdėdamas restorane iš savo nešiojamojo kompiuterio siuntė informaciją Rusijos pareigūnui, kuris sėdėjo lauke stovinčiame automobilyje.

Slapti susitikimai

2010 m. birželio 26 d. M.Semenkai paskambino kitas agentas ir paklausė: "Ar mes nebuvome susitikę Pekine 2004-aisiais?" M.Semenka atsakė: "Taip, tikriausiai, bet aš manau, kad tai buvo Harbine."

Šios frazės buvo slaptažodžiai. Vyrai susitarė susitikti Vašingtone prie vienos gatvės kampo, ir M.Semenkai buvo perduotas suvyniotas laikraštis, kuriame buvo 5 tūkst. dolerių. Šnipui buvo liepta kitą dieną palikti šį laikraštį Arlingtono parke.

Rusijos agentai naudojo tiek senus šnipų triukus, tokius kaip apsikeitimas vienodais lagaminais, tiek naujausias technologijas, pavyzdžiui, stenografijos metodą – informacijos slėpimą nuotraukose, kurios buvo skelbiamos viešuose tinklalapiuose.

Suklastotos tapatybės

Akivaizdu, kad kai kurie įtariamųjų yra Rusijos piliečiai. Jų pastangos infiltruotis atrodo stulbinamos: šie asmenys naudojosi suklastotomis tapatybėmis ir vaizdavo esantys eiliniai amerikiečiai, siekdami nepastebimai įsilieti į visuomenę.

Du iš jų apsimetinėjo sutuoktiniais Richardu Murphy ir Cynthia Murphy iš Filadelfijos. Kita pora vaizdavo Jonkerso mieste gyvenančius Peru piliečius Juaną Lazaro ir Vicky Pelaez.

Pastaroji pora ilgiau nei 20 metų gyveno Jonkerso miestelio Kliftono alėjos 17-ame name ir nė karto nebuvo sukėlę kaimynams jokių įtarimų.

"Jų elgesyje nebuvo nieko keista. Paprasti malonūs kaimynai, kurie visuomet pasakys: "Labas, kaip sekasi?" Jie niekaip neatkreipdavo į save dėmesio – išskyrus du šunis, kurie garsiai lodavo visą naktį. Tai buvo vienintelis erzinantis dalykas", – pasakojo 39 metų Jonathanas Krollas, dirbantis administratoriumi vienoje mokykloje.

J.Krollas pridūrė girdėjęs iš kaimynų, kad J.Lazaro jiems sakėsi esąs ekonomikos profesorius. Pasak jo, kai ši pora buvo suimta, jųdviejų vaikų kartu nebuvo.

Šnipus stebėjo ilgai

FTB tyrėjai ilgiau nei dešimtmetį rinko informaciją apie šiuos agentus, slapta įtaisydami klausymosi prietaisus įtariamųjų namuose ir viešbučių kambariuose, sekdami ir įrašinėdami jų telefoninius pokalbius ir elektroninius laiškus.

Pagrindinis įtariamasis, vardu Ch.Metsosas, kuris tebėra laisvėje, buvo pradėtas stebėti 2004 m. gegužę Niujorko rajone Kvinse, kai gavo paketą su pinigais iš vieno pareigūno, dirbusio Rusijos atstovybėje prie Jungtinių Tautų.

Dar du įtariamieji atkreipė į save dėmesį 2006 m. birželį, kai Niujorko valstijos miestelyje Vertsbore išsikasė paketą su pinigais, kuriuos ten paslėpė Ch.Metsosas.

Vašingtonas nenustebintas

Įtariami šnipai buvo suimti praėjus vos trims dienoms po to, kai JAV prezidentas Barackas Obama pavadino Rusijos vadovą Dmitrijų Medvedevą solidžiu ir patikimu partneriu per draugišką susitikimą Baltuosiuose rūmuose. Kilęs skandalas gali apsunkinti pastangas sustiprinti dvišalius santykius.

Tiesa, pradinė Vašingtono reakcija nebuvo itin griežta, pripažįsta apžvalgininkai.

"Rusijos šnipinėjimo istorijos primena Šaltąjį karą ir atrodo pavojingos, bet Vašingtone, ypač vyriausybėje, jos tikriausiai nieko nenustebins", – teigė Didžiosios Britanijos nacionalinio transliuotojo BBC apžvalgininkė Kim Ghattas.

Maskva kaltinimus šnipinėjimu vadina nepagrįstais. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad jo šalis laukia Vašingtono paaiškinimų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų