Pereiti į pagrindinį turinį

Šiaurės Airijoje neramu

2009-03-16 09:00
Šiaurės Airijoje  neramu
Šiaurės Airijoje neramu / AFP nuotr. Riaušės: kai buvo sulaikytas įtakingas respublikonas, Šiaurės Airijos jaunimas ėmė puldinėti policiją.

Didžiosios Britanijos valdomos Šiaurės Airijos gyventojai šiomis dienomis gyvena kaip ant parako statinės. Įtariamųjų dėl policininko ir britų kareivių nužudymo sulaikymas šalyje išprovokavo riaušes.

Užpuolė policininkus

Neramumai prasidėjo naktį į sekmadienį, kai pasklido žinia, kad tarp kelių sulaikytųjų yra ir aukštas Airijos respublikonų armijos (IRA) narys respublikonas Colinas Duffy. Jaunimas, kaip teigiama, išėjo į Šiaurės Airijos miestų gatves ir atakavo policijos patrulius ir automobilius. "Jie mėtė akmenis ir butelius su Molotovo kokteiliais į pareigūnus", – pasakojo vietos gyventoja. Mažiausiai vienas policininkas buvo sužeistas.

Tačiau policijos viršininkas seras Hugh Orde'as padėties nedramatizuoja. "Apskritai ekstremistus šalyje palaiko apie 300 žmonių. Tai nėra daug", – sakė jis.

Politikai smerkia išpuolius

H.Odre'as taip pat papasakojo, kad per pastaruosius 18 mėnesių buvo mėginta mažiausiai 25 kartus užpulti policininkus. O kartą per stebuklą pavyko išvengti didžiulės tragedijos. Pareigūnai laiku aptiko ir išminavo automobilyje paslėptą bombą.

Smurtas regione atsinaujino maždaug prieš 10 dienų, kai per išpuolį Masereno karinėje bazėje buvo nužudyti du kareiviai. Vos po kelių dienų kitoje Šiaurės Airijos vietoje buvo nužudytas policijos pareigūnas.

Visos regioną valdančios politinės jėgos pasmerkė šias žudynes. Atsakomybę už jas prisiėmė dvi nuo Airių respublikonų armijos (IRA) atskilusios grupuotės – "Tikroji IRA" ir "Tęstinumo IRA".

Smurtas gali atsinaujinti

Šios grupuotės atskilo nuo IRA, kai ši 2005 m. pranešė nutraukianti ginkluotą kovą. Iki šiol grupuotėms nepavykdavo surengti didesnio masto išpuolių. Tačiau pastarieji įvykiai privertė politikus nerimauti, kad į regioną vėl gali grįžti konfesinis smurtas. Sustabdyti žiaurumus pavyko tik 1998 m., kai pasirašius vadinamąjį Belfasto susitarimą, valdžią Šiaurės Airijoje pasidalijo katalikai ir protestantai.

Protestantų daugumos ir katalikų mažumos nesutarimai regione truko nuo pat 1968 m. Anuomet dėl jų buvo paleistas regiono parlamentas ir įvestas tiesioginis valdymas iš Londono.


Nesutaikomieji žlugdo taikos procesą

"Tikroji IRA" ir "Tęstinumo IRA" yra pagrindinės nesutaikomos respublikonų grupuotės, kurios priešinasi taikos procesui. Jie vis dar neatsisakė ginkluotos kovos ir kartais rengia išpuolius prieš civilius ir policijos bei kariuomenės pajėgas. Grupuotės kovoja, kad Šiaurės Airija ir Airija būtų suvienytos.

1998 m. balandis. Pagal Gerojo penktadienio susitarimą įsteigta administracija, kurioje dalyvauja visos regiono politinės jėgos.

Rugpjūtis. Užminuotas mašinos sprogimas Omoje nusinešė 29 žmonių gyvybes. Atsakomybę prisiėmė "Tikroji IRA".

2000 m. paleista raketa į Londone esančią britų žvalgybos MI6 būstinę.

2001 m. kelių užminuotų mašinų sprogimas sudrebino BBC televizijos pastatą Londone.

2002 m. ketvirtą kartą per dvejus metus atšauktas valdžios perdavimas Šiaurės Airijai.
2005 m. IRA pareiškė nutraukianti ginkluotą kovą.

2007 m. gegužė. Pradėjo dirbi Šiaurės Airijos vyriausybė.

Lapkritis. Dviejų policininkų nužudymu buvo mėginama įbauginti katalikus, kurie norėjo pradėti tarnauti Šiaurės Airijoje policijoje.

2008 m. per užminuotos mašinos sprogimą Kaslderge sužeistas vienas policininkas.

2009 m. sausis. Kaslvelano mieste išminuota mašinoje paslėpta bomba.

Kovo 4 d. policijos vadovas seras Hugh Orde'as sakė, kad grėsmė keliama atskilusių nuo IRA grupių yra didžiausia per pastaruosius septynerius metus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų