Šiaurės rytines JAV, Kanadą apėmė smarkūs šalčiai

JAV šiaurės rytuose ir Kanadoje šeštadienį fiksuojama itin žema temperatūra, o sinoptikai perspėjo, kad nušalimai gali užklupti vos per penkias minutes.

Naujojo Hampšyro valstijoje esančio Vašingtono kalno viršūnėje vėjo žvarbumo temperatūra naktį pasiekė minus 78 laipsnius Celsijaus, pranešė Nacionalinė meteorologijos tarnyba (NWS).

Ankstesnis žemiausios ten užfiksuotos temperatūros rekordas buvo minus 74 laipsnių Celsijaus, pranešė „The Weather Channel“.

Beveik 1 920 metrų aukščio Vašingtono kalnas yra aukščiausia viršukalnė šiaurės rytų Amerikoje ir garsėja vienais atšiauriausių orų pasaulyje.

Kartu su minus 43 laipsnių Celsijaus temperatūra ir vėjo gūsiais, kurių greitis viršijo 177 km per val., registruota istorinė žemiausia vėjo žvarbumo temperatūra.

NWS biuras Karibu, Meino valstijoje, pranešė, kad mažame Frenčvilio miestelyje, esančiame į pietus nuo sienos su Kanada, užfiksuota minus 51 laipsnio Celsijaus vėjo žvarbumo temperatūra.

„Tai didžiulis, per kartos gyvenimo laiką pasitaikantis šaltasis atmosferos frontas“, – įspėjo biuras prieš šalčius.

Jis teigė, kad šaltis bus „toks, kokio šiaurinėje ir rytinėje Meino valstijos dalyje nebuvo nuo panašių protrūkių 1982 ir 1988 metais“.

„Prognozuojama, kad daugumoje stočių vėjo žvarbumas bus žemiausias per pastaruosius dešimtmečius, o kai kuriais atvejais – žemiausias kada nors užfiksuotas“, – pridūrė tarnyba.

Biuras perspėjo, kad tokiomis sąlygomis atviros odos nušalimas gali įvykti per penkias minutes.

„Pavojai, kylantys nepasiruošus, neturint pastogės nuo gamtos stichijų ir tinkamų žiemos išgyvenimo priemonių, yra nepaprastai dideli“, – rašė tarnyba.

Didžiojoje Naujosios Anglijos, Kvebeko ir rytinės Kanados dalyje galioja įspėjimai dėl ekstremalių orų, paveikę kelis milijonus žmonių.

Monrealio tarptautiniame oro uoste užfiksuota minus 41 laipsnio Celsijaus vėjo žvarbumo temperatūra.

Kvebeko energetikos bendrovė „Hydro Quebec“ teigė, kad dėl šalčių penktadienį vėlai vakare suvartota rekordiškai daug elektros energijos, ir paragino klientus sumažinti šildymą pora laipsnių.

Niujorke galioja „mėlynojo kodo“ reglamentas, kuris reiškia, kad nė viena benamių prieglauda negali nepriimti į jas besikreipiančių žmonių.

Niujorko Centriniame parke temperatūra nukrito iki minus 16 laipsnių Celsijaus, pranešė NWS.

Bostone, kur penktadienį prevenciškai buvo uždarytos valstybinės mokyklos, vėjo žvarbumo temperatūra nukrito žemiau minus 34 laipsnių pagal Celsijų.

Pasak meteorologų, atšilti regione turėtų sekmadienį vėlai vakare.


Šiame straipsnyje: JAVKanadašalčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Kad tu prasmegtum kacapiskas troli teroristinė valstybė pasaulyje yra viena tai rusija

NET GAMTA UŽSIRŪSTINO ANT PASAULIO TERORISTŲ

NET GAMTA UŽSIRŪSTINO ANT PASAULIO TERORISTŲ portretas
Ne be pagrindo ant Amerikos teroristų užsirūstino uraganai, šalčius. Nesugeba su jais susitvarkyti žmonės - padės gamtos stichijos...

As

As portretas
Geras filmas "UZVAKAR" LINKIU KAD TAIP IR NUTIKTU mazai nu bet fimas geras viskas eina pagal scenariju
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių