Pereiti į pagrindinį turinį

Smogikas sės už grotų

2008-11-18 09:00
Smogikas sės už grotų
Smogikas sės už grotų / AFP, "Reuters" nuotr. Slėptuvė: G.Aspiazu slapstėsi nedideliame Pietų Prancūzijos kalnų kurortiniame miestelyje.

Ispanijos valdžia prabilo apie lemiamą smūgį baskų separatistams, kai Prancūzijos pietuose buvo sulaikytas grupuotės ETA kovinių operacijų vadas.

Kovotojas slapstėsi kalnuose

35 metų Garikoitzas Aspiazu, pravarde Čerokis, naktį į pirmadienį suimtas Prancūzijos Pirėnų kalnuose, Kotrė miestelyje. Vyras įtariamas pernai gruodį Pietų Prancūzijoje nužudęs du ispanų policininkus. Pasak žiniasklaidos, su G.Aspiazu sulaikyta jo bendrininkė.

Šis areštas tapo skaudžiausiu baskų separatistams suduotu smūgiu nuo gegužės, kai į teisėsaugos rankas pateko 15 metų ieškotas Etos lyderis Francisco Javieras Lópezas Peña ir dar trys grupuotės nariai.

"ETA vis dar pajėgi atakuoti mūsų piliečius ir suteikti skausmo, – vakar kalbėjo Ispanijos ministras pirmininkas José Luisas Rodríguezas Zapatero. – Bet šis areštas jiems yra labai stiprus smūgis."

Pagavo stambią žuvį

G.Aspiazu įtariamas pastaruosius penkerius metus vadovavęs Etos kovinėms operacijoms, taip pat organizavęs ir planavęs sprogdinimus.

Manoma, kad Čerokis sužlugdė Ispanijos vyriausybės ir Etos taikos derybas, įsakęs 2006 m. gruodžio 30 d. surengti sprogdinimą Madrido oro uosto automobilių stovėjimo aikštelėje, per kurį žuvo du žmonės.

Anksčiau sulaikyti Etos kovotojai prasitarė, kad G.Aspiazu gyrėsi nužudęs du ispanų policininkus. Civiliais drabužiais vilkintys 24-erių Raulas Centeno ir 23-ejų Fernando Trapero, kurie su Prancūzijos pareigūnais dalyvavo slaptoje sekimo operacijoje pietvakarių Prancūzijoje, buvo nušauti šalia kavinės praėjusių metų pabaigoje.

Airijoje – dar vienas areštas

Dar vienas grupuotės ETA narys vakar buvo sulaikytas Šiaurės Airijos sostinėje Belfaste. Tai 53 metų José Ignacio de Juana Chaosas, kuriam buvo išduotas Europos arešto orderis.

Už 25 žmonių nužudymą bausmę kalėjime atlikusio Etos smogiko pradėta ieškoti praėjusią savaitę, kai jis neatvyko į teismo apklausą. J.I.de Juana Chaosas dabar įtariamas terorizmo propagavimu.

Organizacija ETA

Baskų separatistų grupuotė ETA (Euskadi Ta Askatasuna, liet. – Baskų šalis ir laisvė) susikūrė 1959 m. Jos tikslas – kova už Baskų šalies nepriklausomybę.

Per 40 metų ginkluoto pasipriešinimo grupuotės kovotojai nužudė maždaug 820 žmonių.

Ispanija, Prancūzija ir kitos šalys Etą laiko teroristine organizacija.

Etos narių areštai

2008 m. gegužę Prancūzijos Bordo mieste sulaikytas Etos politinis lyderis Francisco Javieras Lópezas Peña.

2007 m. liepą Pietų Prancūzijoje suimtas Etos logistikos šefas Juanas Cruzas Maiza Artola.

2004 m. spalį Pietų Prancūzijoje areštuotas ilgametis separatistų politinis lyderis Mikelis Albizu.

2002 m. gruodį Prancūzijoje sulaikytas Etos karo lyderis Ibonas Fernándezas Iradi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų