Pereiti į pagrindinį turinį

Šnipinėjimas, primenantis praėjusį amžių

2013-05-16 23:59
Šnipinėjimas, primenantis praėjusį amžių
Šnipinėjimas, primenantis praėjusį amžių / "Scanpix" nuotr.

Įtariamo amerikiečių šnipo sulaikymas Maskvoje daugeliui sukėlė juoką dėl Šaltuoju karu kvepiančių senų metodų.

Perukai, akiniai ir kompasas

Rinkinukas buvo visai paprastas – du perukai, šviesus ir tamsiai rudas, akiniai nuo saulės ir kompasas. Jis priklausė Ryanui C.Fogle’ui. Tai teigia Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST), kuri kaltina šį amerikietį šnipinėjant JAV centrinei žvalgybos valdybai (CŽV). Trečiojo sekretoriaus pareigas JAV ambasadoje Maskvoje einantis vyras buvo paskelbtas persona non grata, jam nurodyta nedelsiant išvykti iš Rusijos.

Perukai, akiniai ir kiti įkalčiai – Maskvos žemėlapis, šveicariškas peilis, prieš gerą dešimtmetį pagamintas mobilusis telefonas ir kiti – buvo sudėti ant stalo nuotraukoje, kurią išplatino Rusijos valstybinė anglų kalba transliuojama televizija "Russia Today".

"Tai atrodė šiek tiek juokinga, – sakė JAV Džordžtauno universiteto Rusijos studijų ekspertė Angela Stent. – Perukas – tai atrodo įdomu. Manyčiau, XXI a. jie jau turėtų naudoti ką nors kita."

Seni, bet patikimi metodai

Buvę žvalgybos pareigūnai vis dėlto sako, kad toks šnipo rinkinys yra normalus ir neturėtų kelti juoko. Anot jų, senamadiški įrankiai gali būti veiksmingesni už įmantriuosius.

"Pasakysiu jums, kad vykdyti operaciją Maskvoje labai sudėtinga", – sakė buvęs CŽV pareigūnas Paulas Redmondas, kuris buvo pagrindinis šnipų medžiotojas.

"Tave stebi 24 valandas per parą, todėl norėdamas atitrūkti turi imtis įvairiausių priemonių – maskavimosi ir visokiausių kitų", – aiškino jis.

Anot P.Redmondo, paprastus įrankius lengviau nuslėpti.

"Žmonės gali sakyti, kad tai kvepia Šaltojo karo laikais. Bet tai nereiškia, kad turime atsisakyti tradicinių priemonių, ypač jei to reikalauja aplinkybės", – teigė buvęs žvalgybininkas.

Diplomatams – papildomi rūpesčiai

Nauja šnipinėjimo istorija sukėlė daug rūpesčių diplomatams. Artėjančiais mėnesiais suplanuoti JAV ir Rusijos prezidentų susitikimai Šiaurės Airijoje bei Maskvoje. Nors R.C.Fogle’o areštas šių planų neturėtų sugriauti, jis tikrai padidins įtampą tarp dviejų šalių.

Istorikams JAV pareigūno areštas nėra nieko nauja. Išvaryti užsienio šnipą ir sukelti diplomatinį ginčą – ši taktika naudojama dar nuo Šaltojo karo laikų.

"Jie išsiunčia keletą žmonių, paskui mes išsiunčiame keletą žmonių, – sakė Džordžtauno universiteto ekspertė A.Stent. – Nors nuo Šaltojo karo pabaigos praėjo jau 20 metų, mes iki šiol darome tai vieni kitiems."

Kol kas jokio atsako Vašingtonas nesiėmė, bet ankstesni pavyzdžiai nestokoja deportacijų "akis už akį".

Pavyzdžiui, 2010-aisiais Maskva ir Vašingtonas susitarė apsikeisti šnipais. Dešimt Rusijos agentų, įskaitant garsiąją žavią raudonplaukę Anną Chapman, buvo deportuoti iš JAV, o Rusija mainais leido išvykti keturiems už šnipinėjimą nuteistiems asmenims.

Ši istorija įkvėpė televizijos prodiuserį Joe Weisbergą sukurti serialą "Amerikiečiai", pasakojantį apie KGB agentų porą, kuri dirbo JAV apsimesdama eiliniais amerikiečiais praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje.

Žadėjo dosnų atlyginimą

R.C.Fogle’o areštas atrodė taip, lyg irgi buvo surengtas specialiai televizijai. "Russia Today" parodė jo arešto ir apklausos vaizdus, ir netgi Rusijos pareigūno pamokslą suimtajam bei iškviestiems amerikiečių diplomatams.

R.C.Fogle’as buvo apkaltintas pasiūlęs 100 tūkst. dolerių vienam Rusijos saugumo tarnybos agentui, dirbančiam kontržvalgybos operacijose neramiame Šiaurės Kaukazo regione, kad jis šnipinėtų JAV naudai.

"Iš pradžių tuo nepatikėjome, nes, kaip žinote, FST aktyviai padėjo tyrimui dėl sprogdinimų Bostone", – sakė pareigūnas, kai R.C.Fogle’as ir trys kiti vyrai tylėdami klausėsi sukryžiavę rankas.

Televizijos "Russia Today" paskelbtose nuotraukose taip pat matomas dokumentas, pavadintas "rašytinėmis instrukcijomis dėl Rusijos piliečio verbavimo".

Ištraukoje iš to dokumento, esą rasto pas R.C.Fogle’ą, sakoma: "Mielas drauge, tai avansas iš asmens, kuriam padarė įspūdį jūsų profesionalumas ir kuris labai vertintų jūsų tolesnį bendradarbiavimą su mumis."

"Mes siūlome iki 1 mln. dolerių per metus už ilgalaikį bendradarbiavimą su papildomais priedais už informaciją, kuri mums padėtų", – toliau teigiama dokumente.

Ieškojo teroristų pėdsakų?

Rusijos laikraštis "Komersant" rašė, kad įtariamas šnipas tikriausiai siekė gauti informacijos apie Bostone praeitą mėnesį įvykdyto išpuolio įtariamuosius, kilusius iš Šiaurės Kaukazo.

Agento sulaikymą leidinys sieja su praeitą mėnesį įvykusia JAV delegacijos kelione į Dagestaną vykdant Bostono išpuolio tyrimą. Ta kelionė buvo koordinuojama su Rusijos pareigūnais.

Vienas iš įtariamų sprogdintojų, Tamerlanas Carnajevas, 2012 m. lankėsi Dagestane, o JAV pareigūnai labai nori išsiaiškinti, ar jis ten užmezgė kokių nors ryšių su vietos islamistų pogrindžiu.

"Atrodo, kad per tą kelionę balandžio mėnesį amerikiečiai gavo FST agentų telefono numerius", – rašė "Komersant", kuris garsėja glaudžiais kontaktais su FST ir Užsienio reikalų ministerija.

"Tada jie aiškiai nusprendė pasinaudoti jais ir užmegzti asmeninius kontaktus su kovos prieš terorizmą agentais, atsižvelgdami į tai, kad keitimasis informacija tarp specialiųjų tarnybų klausimų ir atsakymų forma ne visuomet būna greitas bei sklandus", – rašė laikraštis.

Per balandžio 15 d. sprogimus prie Bostono maratono finišo linijos žuvo trys žmonės, o dar per 260 buvo sužeisti. T.Carnajevas žuvo per įtariamųjų gaudynes, bet jo jaunesnysis brolis Džocharas buvo sulaikytas ir apkaltintas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų