Pereiti į pagrindinį turinį

Stiprus JAV doleris gali sukelti grėsmę D. Trumpo planams

2016-12-16 09:55
BNS inf.

Stiprus JAV doleris, kurį dar sustiprino Federalinio rezervo sistemos (FRS) priimtas sprendimas padidinti bazinę palūkanų normą, gali sukelti grėsmę išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ekonominei darbotvarkei.

Scanpix nuotr.

JAV centriniam bankui trečiadienį padidinus bazinę palūkanų normą ir pareiškus, kad 2017 metais ji gali būti padidinta dar tris kartus, JAV dolerio kursas euro ir kitų valiutų atžvilgiu ketvirtadienį pakilo į daugelio metų aukštumas.

JAV doleris brangsta nuo D. Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose, nes tikimasi, kad naujojo prezidento politika galės paspartinti ekonomikos augimą ir padidinti infliaciją.

Daugelis analitikų mano, kad JAV dolerio kursas, nuo D. Trumpo išrinkimo prezidentu šešių valiutų krepšelio atžvilgiu pakilęs 5 proc., toliau kops aukštyn.

„Manome, kad JAV doleris ir toliau stiprės“, – pareiškė „Wells Fargo“ analitikas Ericas Viloria (Erikas Vilorija). FRS planai toliau didinti palūkanų normas visiškai skiriasi nuo „to, ką daro daugelis kitų pagrindinių centrinių bankų“.

D. Trumpas yra įspėjęs apie neigiamą stipraus JAV dolerio poveikį.

„Jeigu padidinsime palūkanų normas ir JAV doleris pernelyg sustiprės, turėsime rimtų problemų“, – pareiškė jis televizijos kanalui CNBC gegužės mėnesį.

Didesnės grąžos ieškantys investuotojai plūsta į rinkas, kuriose taikomos didesnės palūkanų normos. Taigi didėja JAV dolerio paklausa.

Pliusai ir minusai

Stipri valiuta tradiciškai laikoma valstybės ekonominės galios ženklu. Ji duoda ir tam tikros ekonominės naudos. Pavyzdžiui, vartotojai mažiau moka už importuojamas prekes, įskaitant drabužius, žaislus ir prabangius automobilius.

Tačiau, nors Jungtinių Valstijų ūkis tebėra itin orientuotas į vartotojus, duomenys rodo, kad vis didesnę svarbą ekonomikai įgyja eksportas.

Pasaulio banko duomenimis, prekių ir paslaugų eksportas, kaip JAV bendrojo vidaus produkto (BVP) procentinė dalis, padidėjo nuo 9,1 proc. 2002 metais iki 12,6 proc. 2015 metais.

„JAV eksportuoja vis daugiau ir daugiau, – sako ekonomistas Joe Naroffas (Džo Narofas). – Dabar ekonomika į stiprų JAV dolerį reaguoja jautriau negu prieš penkerius ar dešimt metų.“

Nuo eksporto dabar priklauso didelė JAV ekonomikos dalis, įskaitant ūkininkus šalies Vidurio Vakaruose, plieno įmones Ohajuje ir chemijos įmones Meksikos įlankos pakrantėje.

Stiprus JAV doleris jau daro neigiamą poveikį visiems šiems sektoriams, pažymėjo JAV centrinis bankas lapkritį paskelbtoje ataskaitoje apie ekonomines sąlygas šalyje. Tačiau toje pat ataskaitoje FRS taip pat pažymėjo, kad gamintojai gali pigiau importuoti žaliavas.

D. Trumpas yra pažadėjęs savo ekonominėje politikoje pirmenybę teikti Amerikai. Jis taip pat spaudžia įmones statyti ir išsaugoti gamyklas Jungtinėse Valstijose. Tačiau dėl stipraus JAV dolerio JAV eksportas brangs, taigi įmonėms bus sunkiau konkuruoti kitose rinkose.

Smūgis tarptautinėms korporacijoms

Po D. Trumpo pergalės rinkimuose taip pat gerokai pakilo JAV akcijų kursai, nes tikimasi, kad jis sumažins mokesčius, optimizuos reguliavimą ir padidins išlaidas infrastruktūrai, taigi tikimasi ir didesnio įmonių pelno.

Tačiau dėl stipraus JAV dolerio tarptautiniu mastu veikiančioms korporacijoms ne tik yra brangiau parduoti savo prekes užsienio rinkose. Joms taip pat tenka konvertuoti užsienyje uždirbtus pinigus į JAV dolerius joms nenaudingu kursu.

Šį neigiamą poveikį iš dalies gali kompensuoti kiti D. Trumpo pažadai, pavyzdžiui, pažadas sumažinti pelno mokestį.

Tačiau „mokesčių reformai įgyvendinti paprastai prireikia daug laiko“, sako Aidanas Garribas (Aidanas Garibas), „Pavilion Financial“ makrostrategas.

Jo prognozėmis, stiprus JAV doleris JAV įmonėms smogs dar stipriau negu 2014 metais, nes JAV valiutos kursas dabar yra dar aukštesnis.

„Be jokios abejonės, stiprus JAV doleris bus skausmingas“, – pažymėjo jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų