Su kinų pasiuntiniu susitikęs S. Lavrovas: yra rimtų kliūčių deryboms dėl taikos Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį Kinijos specialiajam pasiuntiniui Li Hui sakė, kad yra rimtų kliūčių taikos deryboms, ir dėl to kaltino Ukrainą bei Vakarų šalis.

„Rusijos užsienio reikalų ministras dar kartą patvirtino Maskvos įsipareigojimą siekti politinio ir diplomatinio konflikto sprendimo, atkreipęs dėmesį į rimtas kliūtis taikos derybų atnaujinimui, kurias sukūrė Ukrainos pusė ir jos Vakarų mentoriai“, – nurodė Užsienio reikalų ministerija.

Per susitikimą su Li Hui, kuris 2009–2019 metais ėjo Kinijos ambasadoriaus Rusijoje pareigas, S. Lavrovas taip pat gyrė Pekino poziciją dėl Ukrainos, kurią pavadino subalansuota.

Nors Kinija tvirtina, kad karo Ukrainoje klausimu yra neutrali, Pekinas sulaukė kritikos už atsisakymą pasmerkti Maskvą dėl invazijos.

„Abi šalys pareiškė esančios pasirengusios toliau stiprinti Rusijos ir Kinijos bendradarbiavimą užsienio politikos srityje, kuriuo visada siekiama palaikyti taiką ir stabilumą regione bei visoje planetoje“, – pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Kinijos specialusis pasiuntinys Ukrainai Li Hui penktadienį vieši Maskvoje.

Praėjusią savaitę Li Hui lankėsi Kyjive. Ukrainos sostinėje Li Hui pakartojo raginimus Kyjivui ir Maskvai pradėti derybas, kad būtų užbaigtas karas.

Ukrainai jis pasakė, kad nėra panacėjos šiai krizei išspręsti.

Li Hui taip pat lankėsi Lenkijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje.

Ši jo kelionė po Europą skirta Pekino vadovaujamoms pastangoms dėl taikos derybų Maskvos karui Ukrainoje užbaigti.

Rusija ir Kinija palaiko glaudžius santykius. Kovą Maskvoje lankėsi kinų prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas). Ten jis pareiškė, kad prasideda nauja šalių santykių era.

Balandžio mėnesį Xi Jinpingas valandą telefonu kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.


Šiame straipsnyje: Sergejus LavrovasLi Huikaras UkrainojeKinija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių