Pereiti į pagrindinį turinį

Sukčių sulaikymo metas

2009-02-19 09:00
Sukčių sulaikymo metas
Sukčių sulaikymo metas / "Reuters" nuotr. Kaltinimai: dėl A.Stanfordo (nuotr. viršuje) finansinės aferos galėjo nukentėti tūkstančiai žmonių.

Į teisėsaugos akiratį papuolė dar vienas stambus sukčius. Teksaso milijardierius Allenas Stanfordas ir trys jo bendrininkai antradienį buvo apkaltinti sukčiavimu dideliu mastu.

Magnato turtą įšaldė

JAV federaliniam teismui Dalase Vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) šį antradienį pateikė civilinį ieškinį. A.Stanfordą ir du jo įmonės direktorius komisija kaltina tuo, kad jie apgaule pardavė 8 mlrd. JAV dolerių (apie 22 mlrd. litų) vertės indėlių sertifikatų. "Tai šokiruojamo masto sukčiavimas. Kaltinamieji savo čiuptuvus tiesė per visą pasaulį", – sakė SEC regioninio biuro Fort Verte Teksase direktorė Rose Romero.

Ieškinyje minimi Antigvoje įsikūręs bankas "Stanford International Bank", turintis klientų 131 valstybėje, ir Hjustone įsikūrę maklerių ir prekiautojų, investavimo konsultacijų padaliniai.

Pareigūnai jau ėmėsi veiksmų, kad būtų apsaugoti dėl atsakovo nukentėję žmonės. A.Stanfordo turtas buvo įšaldytas, o federalinis teisėjas paskyrė administratorių, kuris perims kaltinamojo turto valdymą. Įmonės būstinėje antradienį finansinius dokumentus tikrino federaliniai agentai.

Valstybėje – nerimo banga

Šios naujienos sukrėtė Karibų valstybę Antigvą ir Barbudą, kurios premjeras perspėjo dėl galimos katastrofos. Mat A.Stanfordas, kuris turi JAV ir Antigvos pilietybes, yra didžiausias privatus darbdavys, didžiausias investuotojas ir pirmasis amerikietis, šalies vyriausybės įšventintas į riterius. Daugiau kaip 20 metų Antigvoje gyvenusiam vyrui priklauso didžiausias šalies laikraštis, be to, jis vadovauja vienam vietos komerciniam bankui. "Jam dirba daug žmonių", – sakė vietos taksi vairuotojas Francisas Cortwrightas.

Nukentėti gali ir Antigvos įvaizdis. Baiminamasi, kad JAV pateikti kaltinimai atgaivins Antigvos ir Barbudos, kaip vienos korumpuočiausių Karibų valstybių, įvaizdį.

"Visi visada stebėjosi, iš kur jis gavo savo pinigus", – sakė vienos kavinės, esančioje Antigvos ir Barbudos sostinėje Sent Džonse, vadybininkė, 28 metų Odessa Haley. Verslininkas turi nekilnojamojo turto visame regione – nuo Antigvos ir Sent Krojaus JAV Mergelių Salose iki Majamio.

Slapstosi nuo teisingumo

58 metų A.Stanfordas, kurio įmonę įsteigė jo senelis, neigia daręs ką nors neteisėta, tačiau pasiduoti į teisėsaugos rankas neskuba. Pranešama, kad jo buvimo vieta vis dar nežinoma.

A.Stanfordas jau lyginamas su Volstrito finansininku Bernardu Madoffu, kuris gruodį buvo apkaltintas sukčiavęs. Dėl B.Madoffo veiksmų, manoma, tūkstančiai žmonių prarado iš viso apie 50 mlrd. JAV dolerių (apie 136,5 mlrd. litų).

A.Stanfordas taip pat didino savo įtaką politikai. 2005-aisiais nusipirkęs "Charles Schwab & Co" bendrovės politikos studijų padalinį "Washington Research Group", jis maždaug prieš dvejus metus Vašingtone atidarė lobizmo biurą. Jo politinių veiksmų komitetas ir darbuotojai nuo 1989 m. partijoms ir kandidatams į federalinius postus paaukojo maždaug 2,4 mln. dolerių.

Manoma, kad A.Stanfordui, kurio asmeninį turtą žurnalas "Forbes" pernai įvertino 2,2 mlrd. JAV dolerių (apie 6 mlrd. litų), netrukus bus pateikti kriminaliniai kaltinimai.


Didžiausi aferistai

Bernardas Madoffas žurnalo "Forbes" buvo išrinktas 2008 m. sukčiumi. Žadėdamas puikias palūkanas jis sugebėjo išvilioti pinigus ne tik iš atskirų žmonių ar organizacijų, bet ir iš didžiųjų pasaulio bankų. 1960 m. įkūręs bendrovę "Bernard L. Madoff Investment Securities LLC", sukčius išviliojo 50 mlrd. JAV dolerių (apie 136,5 mlrd. litų). Palūkanoms mokėti B.Madoffas naudodavo naujų investuotojų pinigus. Dabar jis laukia teismo.

Dar vienas sukčius buvo neseniai sulaikytas Japonijoje. 75 metų Kazutsugi Nami kaltinamas apgaulingai išviliojęs mažiausiai 1,4 mlrd. dolerių (3,82 mlrd. litų). Jis sukūrė didžiausią Japonijoje piramidės schemą ir žadėjo investuotojams rojų žemėje. Kai kurie jį laikė tiesiog Dievu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų